Magazín

Magazín Krásné paní

Karel Laštovka -  Jan Skorkovský, magistr farmacie

Karel Laštovka - Jan Skorkovský, magistr farmacie

S Karlem mě seznámil můj přítel, choreograf Hudebního divadla v Karlíně Bedřich Füsseger. Scházeli jsme se slidmi kolem Divadla Na zábradlí, kam chodíval i Karel, přítel doktora Vodičky. Tehdy nás spojoval oddaný vztah k opeře. Byl to náš koníček a dokázali jsme si o něm hodiny povídat.

Život bez umění by byl omyl (2. díl)

Život bez umění by byl omyl (2. díl)

„Bez umění by byl život omyl, protože umění provází člověka od praprapradávna. Už první lovci dělali rytiny na stěny jeskyní. U praumění se potvrzuje výrok, který prohlásil Egon Schiele, že umění moderní být nemůže, umění je věčné. Co je člověk člověkem pořád potřebuje dýchat, jíst i ztvárňovat to, co prožívá. 

Laura Solomon: Pučí!

Laura Solomon: Pučí!

Vzato kolem a kolem, byla to drahá péřová deka. Byl to kus, prima I A kvalita, královna prošívaných přikrývek. Vynikala mezi nimi na prvý pohled. Byla ze všech nejnadýchanější, nejhřejivější, nejměkčí. Padesát procent prachového a padesát procent draného peří.

Život bez umění by byl omyl (1. díl)

Život bez umění by byl omyl (1. díl)

„Bez umění by byl život omyl, protože umění provází člověka od praprapradávna. Už první lovci dělali rytiny na stěny jeskyní. U praumění se potvrzuje výrok, který prohlásil Egon Schiele, že umění moderní být nemůže, umění je věčné. Co je člověk člověkem pořád potřebuje dýchat, jíst i ztvárňovat to, co prožívá.

Boris Nosek: Porcelán je nejušlechtilejší keramika

Boris Nosek: Porcelán je nejušlechtilejší keramika

Výtvarník Boris Nosek (1962) patří k malé skupině lidí u nás, kteří ovládají velmi staré a klasické techniky malby na porcelán, jako je malba čínskými solemi pod glazuru. Po střední odborné škole výtvarné vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a věnuje se malbě, grafice a designérství porcelánu.

V kuchyni s Julií Child - Okurková polévka

V kuchyni s Julií Child - Okurková polévka

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.

Veselý labužník Jan Neruda

Veselý labužník Jan Neruda

Básník Jan Neruda nebil jen jak lvové o mříže a nelál proslulým hrdobcům, jimž „…hrouda nohy víže!“. Ctihodný klasik byl totiž v mládí veselý hospodský kumpán, jenž rád slupl chutné sousto i dobře popil.

Když musíš, tak musíš

Když musíš, tak musíš

Netuším, jak vy, ale já s tím mívám občas problém. O čem je řeč? O hledání onoho místa, kam i králové chodí sami. Abych to upřesnil, jde o hledání především v restauračních zařízeních. Většinou sice vytuším kudy a systémem pokus omyl obvykle dohledám cíl své cesty včas.