Strava na podzim - sušení, houby

Co naplat, léto už je za námi a vrátí se zas až za rok. Sice je ještě pořád hezky a babí léto se činí, seč může, ale trocha nostalgie už v něm uvízla a bude ještě narůstat. Vychutnejme si tedy každý krásný den a využijme ho do maxima, ale neměli bychom přitom zapomenout, že přijde zima, a je nutné se na ni pořádně zásobit nejen hmotně: podzim tuto přípravu i výstrahu už vlastně má ve svém názvu. Poddejte se podzimu. Nechte se podmanit jeho kouzly, barvami a vůněmi. Ale vyvažujte tuto poezii naprosto praktickou, racionální přípravou na zimu.
Sušení
Sušené ovoce se běžně dostane, je slaďoučké a lesklé a moc dobré. Jenže je takové opět díky chemickému zásahu a síření. Podaří-li se nám sehnat bio ovoce s certifikátem pravosti, je to skvělé. Často ale je nápis bio pouhý podvod a reklamní trik počítající s tím, že čím dál víc lidí dává přednost zdravým potravinám – tím v žádném případě nechci obviňovat poctivé výrobce i prodejce. Přečtěte si pečlivě nálepku na sáčku a uvažujte o prohlášení typu „Ekologický původ potraviny certifikován nezávislou kontrolní organizací“. Ptejte se: Kde je ta certifikace? A co je ta „nezávislá kontrolní organizace“ a kde sídlí? Chci-li mít jistotu, usuším si křížaly nebo švestky raději sama. Pravda, těm kupovaným se chuťově nevyrovnají. Chemické příchutě, barviva a aromatizace dokážou neodolatelně lahodit oku, čichu i chuťovým pohárkům. Jenže jen prvoplánově. Ale co ty další plány a následky!
Houby!
Patříme-li k velké části tohoto národa, zabývající se houbařením, samozřejmě usušíme své sběratelské přebytky. Pochopitelně poznáme muchomůrku bílou i jiné smrtelné jedůvky, ty by nám sice prý chutnaly, ale bylo by to naposledy.
Bedla je sice také muchomůrka, ale už ve jméně má přívlastek „jedlá“ – tu raději nesušme, nejlepší je čerstvá, sušená nic moc. Koncem září sbíráme co nejvíce václavek, rostoucích ve velkých trsech na pařezech i jiném odumřelém dřevě. Víte, že dřevokazné houby nejsou nikdy jedovaté a že nám dokážou výrazně prodloužit mládí? Patří k zázračným potravinám podporujícím dlouhověkost.
Archiv, časopis Krásná 2009, Fotografie: Pixabay