Jírovec maďal

Jírovec maďal

Jírovec maďal

Jírovec maďal, latinsky Aesculus hippocastanum
(hippos = kůň, kasteon = kaštanovník – odtud jméno koňský kaštan);
lidově: kaštan, kaštan bílý, kaštan divoký, kaštan hořký, kaštan koňský,
kaštan planý, kaštan svinský, pakaštan, jírovec obecný aj.

Dodnes se traduje, že proti dně, revmatismu a bolesti v kříži stačí nosit v kapse tři kaštany.
V dobách Napoleonových byla kůra z větví kaštanů používána proti malárii místo chininu.
Stejně píše ve svém Rostlináři J. S. Presl: „Jistý Zannichelli, lékárník v Benátkách,
vychvaloval kůru maďalovou místo kůry chininové…“ Kaštanovou kůrou byla kdysi léčena horečka.
Pálenkou z kaštanových květů se doporučovalo potírat varlata k posílení mužné síly.

Pro obsah saponinu byl používán také k výrobě mýdla a k praní prádla.
Obsahuje glykosidy, třísloviny a další látky, mezi nimi aeskulin, který ve vodnatých roztocích
silně fluereskuje a má schopnost absorbovat ultrafialové záření. Je používán též při výrobě masti proti úžehu. Čerstvé kaštany obsahují tuk, glysidy, saponiny a jiné látky. Jsou bohaté na škrob, cukr a bílkoviny.
Léčivé účinky mají i květy.

V lidovém léčitelství se používá na křečové žíly a revmatismus
(pražené kaštany se rozdrtí, smíchají s moukou a vodou na kaši).

Jírovec maďal patří do čeledi jírovcovité. Je to mohutný strom s rozložitou korunou,
dosahující výšky až 30 metrů. Rozkvétá začátkem května a příjemně voní.

Životní styl
Jak ocenit ženu aneb Poplácáníčko po zadečku Vitamin M, prevence stresu a stárnutí

Žádné komentáře

Přidat komentář