Úvod Magazín V kuchyni s Julií Child - Pečené papriky s chilli a rajčátky na křupavém toastu

V kuchyni s Julií Child - Pečené papriky s chilli a rajčátky na křupavém toastu

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.

Pečené papriky s chilli a rajčátky na křupavém toastu

4 porce, příprava 40 minut

Budete potřebovat:

  • 4 papriky (žluté a červené)
  • 12 třešňových rajčátek
  • 3 stroužky česneku
  • 4 plátky pancetty nebo slaniny
  • chilli papričky (možnost nakombinovat více druhů), množství záleží na tom, jak moc nebo málo máme rádi pálivé
  • čerstvou bazalku
  • dvě hrsti kapary
  • 10–12 černých oliv
  • panenský olivový olej
  • vinný ocet
  • pepř a sůl

Postup:

1) Papriky přepůlíme a odstraníme z nich dužinu a zrníčka, stopku však necháme. Třešňová rajčátka také nakrájíme na půlky a stroužky česneku na drobné plátečky.

2) Čerstvé chilli papričky rozkrojíme a zbavíme stopky i semínek s dužinou. Nasekáme na velmi drobné kousky, dáme do misky, přidáme kapary, černé olivy, hrst lístků čerstvé bazalky, 6 polévkových lžic olivového oleje a 3 lžíce vinného octa, směs osolíme a opepříme a rozmačkáme prsty a dobře promícháme.

3) Papriky položíme na zapékací misku jemně vytřenou olivovým olejem slupkou dolů a naplníme je připravenou směsí. Nakonec papriky zalijeme zbylou šťávou ze směsi a na každou papriku položíme plátek pancetty nebo slaniny (možno také připravit jako vegetariánskou variantu). Přikryjeme alobalem a pečeme 15 minut při 180 °C. Po čtvrt hodině alobal sundáme a dopečeme dozlatova.

4) Připravíme si na sucho udělané tousty a na každý z nich položíme jednu papriku. Tu několikrát propíchneme nožem, aby se šťáva z ní nasákla do toustu, a ozdobíme čerstvou mozzarelou, popřípadě posypeme troškou čerstvého chilli a zakápneme olivovým olejem. Skvělé jako předkrm nebo lehké jídlo.

Archiv, časopis Krásná 2012

Pel-mel
Desatero Váhy Vztahy Váhy