Úvod Magazín Zdravé i dobré - Menu 1

Zdravé i dobré - Menu 1

Milé čtenářky, milí čtenáři, během tohoto roku jste se mohli na stránkách tohoto časopisu seznámit s recepty, které jsou založeny na přírodních, tj. nejlépe nezpracovaných, nerafinovaných a pokud možno ekologicky pěstovaných potravinách, jež neobsahují téměř žádné přídavné látky.

Milé čtenářky, milí čtenáři, během tohoto roku jste se mohli na stránkách tohoto časopisu seznámit s recepty, které jsou založeny na přírodních, tj. nejlépe nezpracovaných, nerafinovaných a pokud možno ekologicky pěstovaných potravinách, jež neobsahují téměř žádné přídavné látky.

Menu 1

Fazolová polévka s houbami

Použité suroviny:

  • 1 hrnek bílých vařených fazolí,
  • 3 polévkové lžíce pohankové mouky,
  • 2 lžíce oleje,
  • 1 mrkev,
  • 1 petržel,
  • 2 stroužky česneku,
  • majoránka,
  • sójová omáčka,
  • 1 šálek namočených sušených hub nebo šálek nakrájených čerstvých žampionů.

Na oleji osmažíme česnek, přidáme pohankovou mouku, sůl a majoránku. Vše zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Až se polévka začne vařit, přidáme na jemno nakrájenou kořenovou zeleninu, uvařené fazole a mírně povařené sušené nebo, použijeme–li čerstvé, osmažené houby. Necháme na mírném ohni asi 8 minut dovařit. Dochutíme lisovaným česnekem a sójovou omáčkou, popřípadě zjemníme rostlinnou smetanou a zdobíme petrželkou.

 

Rybí ragú s celozrnnou rýží

Použité suroviny:

  • 2 cibule,
  • 1 mrkev,
  • 2 oloupaná rajčata (jemně nařízneme povrch a zalijeme vařící vodou, pak lze rajská oloupat),
  • hraška na obalení,
  • pálivá paprika,
  • sůl,
  • olej,
  • 4 ks rybích filetů (pangasius, tylápia, mořské filety, okoun nilský, sumeček africký aj),
  • celozrnná rýže.

Na oleji osmažíme na měsíčky nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájenou rybu, kterou jsme osolili a obalili v hrašce, předem smíchané s pálivou paprikou. Opatrně rybu orestujeme, aby se nám nerozlámala, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a nakrájená rajčata, zbavená slupek. Podlijeme vodou a dusíme na mírném ohni asi 15–20 minut. Je–li omáčka málo hustá, lze přidat dvě lžíce hrašky, kterou je třeba předem rozmíchat ve studené vodě a mírně povařit. Servírujeme s celozrnnou rýží.

Příprava rýže (rozpis pro 2 osoby):

nejlépe do tlakového hrnce dáme na 1 hrnek rýže 2,5 hrnky vody, osolíme a přidáme 1 lžíci kvalitního rostlinného oleje. Vaříme 25 minut, pak hrnec odstavíme a necháme dojít dalších 15 minut. Rýže je dobře uvařená a sypká.

Vánoční jablkový závin

Použité suroviny:

  • 250 g palmového nebo ztuženého tuku,
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky,
  • sůl,
  • 10–12 lžic perlivé minerálky nebo světlého piva,
  • 1 kg jablek,
  • 1 balíček rozinek,
  • skořice,
  • kokos,
  • loupané mandle,
  • ořechy,
  • semínka.

Tuk nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme mouku, minerálku či pivo. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na polovinu. První rozválíme a dáme na plech (není nutné plech předem vymazat). Poklademe na jemno nastrouhanými jablky, která jsme promíchali s rozinkami předem namočenými ve studené vodě. Na jednu ½ plechu sypeme jablka skořicí, na druhou kokosem. Překryjeme druhou ½ rozváleného těsta a sypeme oloupanými a nakrájenými mandlemi nebo ořechy. Pečeme asi 20 minut do růžova.

Archiv, časopis Krásná 2010

Pel-mel
Andělské bytosti kolem nás 11.