Úvod Magazín Strava na podzim - zavařování

Strava na podzim - zavařování

Marmelády na celý rok...

Co naplat, léto už je za námi a vrátí se zas až za rok. Sice je ještě pořád hezky a babí léto se činí, seč může, ale trocha nostalgie už v něm uvízla a bude ještě narůstat. Vychutnejme si tedy každý krásný den a využijme ho do maxima, ale neměli bychom přitom zapomenout, že přijde zima, a je nutné se na ni pořádně zásobit nejen hmotně: podzim tuto přípravu i výstrahu už vlastně má ve svém názvu. Poddejte se podzimu. Nechte se podmanit jeho kouzly, barvami a vůněmi. Ale vyvažujte tuto poezii naprosto praktickou, racionální přípravou na zimu.

Zavařování

Samozřejmě, nejrůznější džemy, zavařeniny, kompoty všeho druhu i sušené ovoce si snadno můžeme koupit. Konejšíme se tím, že se dnes už většinou daleko méně sladí, existují i konzervy slazené umělými sladidly – a ta pokládáme za prospěšná. Nepodléhejme omylům. Umělá sladidla jsou vesměs škodlivá chemie. A bílý cukr, i v menším množství, se řadí k třem bílým jedům poškozujícím zdraví. Navíc konzervanty jsou prý nutné, bez nich by se vše zkazilo. Další chyba. Všeobecně rozšířená a téměř nevyvratitelná i těm, kteří se snaží o racionální stravu.

Mohu se s vámi podělit o své dlouholeté zkušenosti se zavařováním? Celé tajemství je v dokonalé sterilizaci, která zničí všechny mikroorganismy, a současně v naprosto dokonalém uzavření sklenice a jejím převrácení aspoň na deset minut po zavaření. Kolem víčka nesmí zůstat ani mikroskopická škvírka, ty malé potvůrky by se totiž tudy protáhly a uvnitř by se rozmnožily (což by se projevilo znehodnocením v podobě zkvašení nebo plísně). Když se jim to prostě v žádném případě neumožní, nemají šanci. A zavařenina i kompot vám pak vydrží bez cukru i bez konzervantů léta. Vlastně nevydrží, protože ji s největší chutí brzy sníte – pokud vám nevadí přirozená chuť a dokázali jste vyloučit cukr ze svého jídelníčku už dřív. Pokud ne, ze začátku vám mohou připadat poněkud kyselé. Co se dá dělat, od nejútlejšího věku jsme si zvykli na sladké a zamilovali jsme se do něj obvykle na celý život. Dá se to ale změnit.

Archiv, časopis Krásná 2009, Fotografie: Pixabay

Pel-mel Životní styl
Váhy o Vahách - Veronika Freimanová