Zdravé i dobré - skladba jídelníčku
Skladba jídelníčků byla vždy vyvážená, obsahovaly celozrnnou obilovinu, která je velmi důležitá pro svůj obsah vlákniny, složitých sacharidů, bílkovin, minerálních látek a vitaminů, jež bývají během procesu rafinace odstraňovány a zároveň jsou pro lidský organismus nepostradatelné.
Rovněž zelenina je významným zdrojem minerálů, vitaminů, ale i cukrů a vlákniny, a spolu s obilovinou hraje důležitou úlohu při prevenci nemocí a při rekonvalescenci. Pod pojmem zelenina si většina lidí představí rajče, papriku, okurku a možná i pórek. Daleko větším přínosem pro lidský organismus je konzumace kořenové (zásadotvorné) zeleniny (mrkve, celeru, petržele), brokolice, řepy a kedlubny. Byly vám zde představeny i ne zcela známé a běžné potraviny, jako jsou mořské řasy (ty jsou ceněny pro svoje čisticí a protinádorové účinky), umeocet (zdroj probiotických kultur), seitan a tofu (zdroj rostlinných bílkovin, minerálních látek), karob (zdroj vápníku) atd. Tyto potraviny jsou v současné době běžně k dostání ve specializovaných prodejnách zdravé výživy nebo je lze zakoupit i v mnoha supermarketech.
Vedle obiloviny a zeleniny je podstatný příjem bílkovin a tuků. Vybrané příklady receptů byly založeny na přípravě rostlinných bílkovin (vyjma dnešního posledního menu), které méně zatěžují metabolismus a jsou lépe stravitelné. Kvalitní tuky obsažené v rostlinných olejích se vyznačují vysokým obsahem cenných a zdraví prospěšných látek, jež udržují příznivou hladinu cholesterolu v krvi, chrání cévy a jsou vhodnou prevencí proti nádorovému onemocnění. Patří sem za studena lisované oleje např. lněný, brutnákový, olej ze semen hroznového vína, rýžový, dýňový, bio slunečnicový aj.

Pro dochucování pokrmů je vhodné používat jednotlivé byliny a koření (ne směsi s přídavkem glutamanů a jiných chemických přísad). Výborný je čerstvý kořen zázvoru, zelená petrželka, jarní cibulka, česnek a cibule atd., které jsou zároveň přírodními antibiotiky. Důležitý je i pravidelný příjem čerstvé zelené zeleniny s vysokým obsahem chlorofylu, který se podílí na maximálním vstřebávání minerálů. Vhodná a vyvážená strava hraje podstatnou roli pro zdravý vývoj člověka. Je proto dobré nepodceňovat znalost vlastností jednotlivých potravin i správné postupy přípravy jídel. Dobře se stravovat neznamená přejídat se, ale umět si vybírat kvalitní potraviny, bohaté na vysoký obsah minerálů, vitaminů, chlorofylu, mastných kyselin, umět se vyhýbat potravinám koncentrovaným, denaturovaným a chemicky upravovaným.
Důležitý je i správný příjem tekutin. Nejzdravější a nejvhodnější je obyčejná pitná voda, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Většina lidí během konzumace jídlo zapíjí, což je z fyziologického hlediska špatně. Je to dáno nedůkladným žvýkáním a tvorbou slin. Úkolem slin je přijímanou a dobře rozžvýkanou potravu promísit a zahájit proces trávení (sliny obsahují fermenty, které štěpí škrob na sacharidy). Pokud je během jídla přijímána tekutina, sliny se „ředí“ a start trávení je tak již narušen. Pravidelný a dostatečný příjem tekutin je nezbytný, ale rozhodně by se měla dodržovat zásada: pít ano, ale ne později než 15 minut před jídlem a až 15 minut po jídle!
Ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Jsou ceněny pro svoji výživnou hodnotu masa, obsahují dostatečné množství bílkovin, některé i vysoký podíl tuků. Rybí tuk obsahuje zejména cenné omega–3 nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA, které zamezují zvýšenému srážení krve, mají protizánětlivé účinky, udržují v krvi správnou hladinu triglyceridů (jejich vysoká hladina v krvi je spojována s rizikem srdečních chorob). Rybí maso je lehce stravitelné, obsahuje vitaminy skupiny A, B, D a jod, dále nerostné látky, jež jsou nezbytné pro lidský organismus.
Archiv, časopis Krásná 2010, Fotografie: Pixabay