Proč máme jíst... papriky a rajčata
Papriky a rajská jablíčka jsou pro naše tělo výborným zdrojem vitaminů a minerálů.
Papriky
- zdroj vitaminu C (ve stejné váze mají zelené papriky 2x více vitaminu C než pomeranč, červené dokonce 3x)
 - zdroj beta-karotenu
 - v těle se mění na vitamin A (potřebný např. pro zdravý zrak)
 - zdroj bioflavonoidů – v organismu spolupracují s vitaminem C na posilování cév a mají antioxidační účinky (prevence proti rakovině)
 - pražením nebo grilování se neztrácejí téměř žádné živiny
 

Rajská jablíčka
- zdroj vitaminu C a E
 - zdroj draslíku
 - zdroj beta-karotenu (v těle se mění na vitamin A)
 - karotenové barvivo – lykopen – chrání organismus před nádorovým bujením
 - středně velké rajče má jen 11 kcal
 - posiluje paměť a koncentraci
 - kečup z rajčat je zdravý – účinkuje proti rakovině prostaty