Zdravé i dobré menu
Stravovat se zdravě a přitom chutně je pro řadu lidí do značné míry stále nepředstavitelné. Dobře míněná zdravotní doporučení odborníků specializovaných na výživu se ne vždy slučují s ochotou strávníků vzdát se nejrůznějších pochutin a ochucovadel, průmyslově vyráběných a kaloricky bohatých pokrmů, které jsou podle moderních poznatků jednou z příčin rozvoje degenerativních onemocnění.
Mezi tzv. aditiva (známá jako „éčka“) patří konzervanty, látky zvýrazňující chuť, stabilizátory, protihrudkující látky, některá barviva, regulátory kyselosti, tavicí soli, náhradní sladidla, zahušťovadla, emulgátory, stabilizátory, protispékavé a lešticí látky, balicí plyny, zvlhčující a zpevňující látky aj. Některé z nich se vyrábějí z dehtu a ropných produktů a jsou obsaženy téměř ve všech polotovarech, denaturovaných a chemicky konzervovaných potravinách.
Chuť tvoří jednu z hlavních překážek toho, abychom přešli na jednodušší a pro lidský organismus zdravější výživu. Domníváme se, že lze připravit nejen zdravý, ale i velmi chutný pokrm bez použití již zmíněných aditiv. Dnes bychom vám rádi představili pokrmy připravené převážně z pohanky.
Zelňačka s ječmennými kroupami – perličkami
Použité suroviny:
- 2 cibule,
- ¼ kg kysaného zelí,
- rostlinná smetana,
- sezamový nebo slunečnicový olej,
- řasa wakame nebo arame,
- ½ hrnku ječmenných krup,
- zelená petrželka,
- sůl.
Na oleji osmahneme na měsíčky nakrájenou cibuli, přidáme kroupy, které jsme předtím opláchli ve studené vodě, sůl, řasu, kysané zelí a vodu. Vše vaříme, až jsou zelí a kroupy měkké. Hotovou polévku zjemníme přidáním smetany, zdobíme nasekanou petrželkou.
Pohankové rizoto s cizrnou a smaženým zázvorem
Použité suroviny:
- 250 g pohanky,
- 1 červená paprika,
- 250 g žampionů,
- 1 hrnek vařené cizrny,
- sůl,
- čerstvý kořen zázvoru,
- 1 cuketa,
- olivový olej,
- 1 větší pórek,
- rajčata,
- sójová omáčka.
Na oleji osmažíme na kolečka nakrájený pórek, papriku, cuketu, oloupané a nakrájené žampiony, zakapeme sójovou omáčkou a vše lehce podusíme, přidáme vařenou pohanku a cizrnu, podle chuti osolíme. Zvlášť usmažíme nadrobno nakrájený zázvor, kterým rizoto zdobíme spolu s jemně nakrájeným pórkem a čerstvou zeleninou.
Sypaný tvarohový koláč s mandlemi a karobem
Použité suroviny:
- 2 hrnky hrubě mleté špaldové mouky,
- 1 hrnek jemně mleté špaldové mouky,
- 1 balíček vanilkového cukru Bio light, nebo 3 polévkové lžíce třtinového cukru,
- 1 lžička vinného kamene,
- 1 polévková lžíce karobu,
- 1/8 čerstvého másla nebo 100 ml oleje.
Tvarohová náplň:
1 kg měkkého tvarohu se smíchá se 4 lžícemi medu, citronovou kůrou, hrstkou rozinek, 4 lžícemi kukuřičného škrobu. Tvarohová náplň musí být řídká, proto přidáme v případě potřeby až cca 0,5 l mléka.
Všechny suché suroviny se smíchají, vzniklá sypká hmota se rozdělí na dvě poloviny. První se vysype do olejem vymazané např. dortové nebo koláčové formy, na ni se nalije poměrně řídká tvarohová náplň a posype se druhou polovinou sypké hmoty, do které lze přidat (není nutné) lžíci karobového prášku. Povrch se rovnoměrně pokape máslem nebo olejem, posype mandlemi a peče ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.
Vlastnosti vybraných použitých potravin:
Dýně hokkaido – je velmi bohatá na provitamin A – beta karoten, vitamin E, C a draslík. Je vhodná při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky (zejména je vhodná pro diabetiky).
Špaldová mouka – vyrábí se ze špaldy (nevyšlechtěné pšenice), obsahuje značné množství minerálů a vitaminů skupiny B a E, je lépe stravitelná, podporuje imunitní systém a chrání tělo proti infekcím.
Zázvor – kořen jenž se používá pro ochucování jídel, pomáhá při trávení bílkovin, prohřívá, zabraňuje tvoření krevních sraženin a podporuje krevní oběh.
Ovesné vločky – se vyrábějí z ovsa bezpluchého, jsou cenným zdrojem vlákniny, která je ideální pro zachování správné činnosti tlustého střeva. Stravitelná vláknina je dále prospěšná pro snížení cholesterolu v krvi, čímž se předchází vzniku srdečních chorob a infarktu. Oves rovněž tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a blahodárně působí na nervovou soustavu. Ovesný odvar snižuje horečku.
Karob – umletý lusk tzv. svatojánský chleba. Je bohatý na obsah vápníku, používá se místo kakaa, které může obsahovat plísně.
Shoyu – sójová omáčka bez cukru a jiných přísad, je vyrobena přirozenou fermentací sójových bobů a pšenice (Shoyu Johnsen, Tamari).
Ječmenné kroupy – svým složením významně přispívají k prevenci civilizačních chorob, kardiovaskulárních a rakovinových onemocnění. Ječmen je rovněž výborným prostředkem proti zácpě.
Rostlinné oleje – pro lidský organismus je důležitá konzumace kvalitních rostlinných olejů za studena lisovaných, kdy se při jejich výrobě nepoužívá vysoká teplota, chemická rozpouštědla, nepřibarvují se ani neobsahují stabilizátory prodlužující záruční lhůtu. Panenské oleje vynikají originální chutí, barvou, vůní, a zejména vysokým obsahem cenných látek. Pomáhají udržovat příznivou hladinu cholesterolu v krvi, chrání cévy před degenerací a preventivně působí proti nádorovým onemocněním.
Archiv, časopis Krásná 2010, Fotografie: Pixabay