Úvod Magazín V kuchyni s Julií Child - Hovězí minutka se smetanovou omáčkou s žampiony

V kuchyni s Julií Child - Hovězí minutka se smetanovou omáčkou s žampiony

S dostatkem másla je všechno dobré.

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američan, který by neznal její jméno, a její kuchařka v každé domácnosti za velkou louží patří k rodinnému stříbru.

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američan, který by neznal její jméno, a její kuchařka v každé domácnosti za velkou louží patří k rodinnému stříbru.

Hovězí minutka se smetanovou omáčkou s žampiony

6 porcí

Budete potřebovat:

  • 250 g žampionů
  • 4 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce kvalitního rostlinného oleje
  • 3 polévkové lžíce nakrájené šalotky
  • ¼ čajové lžičky soli
  • špetku pepře
  • 1 kg hovězí svíčkové
  • ¼ hrníčku madeiry nebo suchého bílého vermutu
  • ¾ hrníčku hovězího vývaru
  • 1 hrníček šlehačky
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu smíchaného s 1 polévkovou lžící šlehačky
  • 2 polévkové lžíce změklého másla
  • petrželku nebo bazalku na posypání

Postup:

  • Na pánvičce s 1 lžící oleje a 2 lžícemi másla pečte žampiony nakrájené na silné plátky asi pět minut nebo dokud trochu nezhnědnou. Přidejte šalotku a opékejte další minutu. Žampiony osolte, odstavte je a dejte si je stranou.
  • Z hovězího odstraňte tuk a prorostlé kousky a nakrájejte ho asi na 1,5 cm silné plátky. Maso pečlivě osušte ubrouskem, aby si při pečení zachovalo krásnou barvu a lépe se propeklo.
  • Na pánvičce smíchejte dvě lžíce másla se lžící oleje a nastavte na střední teplotu. Až se vzniklá pěna z másla začne zmenšovat, začněte opékat maso. Vždy opékejte maximálně dva kousky najednou, jinak se pánev příliš ochladí a maso bude tuhé. Opékejte 2–3 minuty z každé strany, aby povrch plátku byl nahnědlý, ale maso uvnitř zůstalo růžové. Opečené plátky pokládejte na talíř a jemně osušte přebytečný tuk.
  • Když dopečete a vyndáte z pánvičky poslední kousek hovězího, smíchejte na ní hovězí vývar s vínem. Za stálého míchání nechte bublat, až se obsah na pánvi zredukuje asi na jednu třetinu hrníčku, podle kterého jste měřili šlehačku. Tu teď přidejte na pánev a následně i mix šlehačky a kukuřičného škrobu. Po jedné minutě přidejte žampiony a vařte ještě další minutu. Omáčka by měla být jemná a hustší povahy. Osolte ji a opepřete.
  • Jemně osolte a opepřete i plátky hovězího a přidejte je spolu se šťávou, kterou pustily, zpátky na pánev. Plátky masa nechte položené na omáčce.
  • Před servírováním ještě pánev přikryjte a nechte velmi mírně vařit 3–4 minuty, ovšem opatrně, jinak bude maso až moc propečené. Po odstavení z plotny přidejte do omáčky dvě polévkové lžíce změklého másla a míchejte, dokud se v ní zcela nerozpustí. Ozdobte čerstvou bazalkou či petrželkou a servírujte. Bon Appétit!

Archiv, časopis Krásná 2010

Pel-mel
Abeceda Vánoc: Dárky Vánoční seriál Hany Maciuchové (2. díl)