Proč máme jíst...OLIVY

Lidé se mohou setkat s olivami ve dvou barvách v obchodech – zelenými a černými. Černé olivy zrají delší dobu a mění barvu na tmavě fialově hnědou. Poté se černé olivy nakladají do solného nálevu, aby se zakonzervovaly.
- …jsou zdrojem vitaminu E
- …obsahují přírodní antioxidanty
- …deset oliv má jen 30 až 40 kcal
- …olivový olej má vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin, které mohou dokonce snížit hladinu cholesterolu
Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých. Na sklizeň oliv se používají moderní metody, omezeně ale i tradiční metody, kdy se nechají zralé olivy prostě spadnout do připravené sítě. Stromy se nejčastěji očesávají ručně, nebo strojově. Sklízet je možné nezralé olivy, kdy mají ještě zelenou barvu, nebo zralé, kdy zčernají.
Archiv, časopis Krásná a Wikipedie, Fotografie: Unsplash