Dobroty pro mlsný carský jazyk - Špargl (chřest) vařený v páře přelitý holandskou sýrovou omáčkou

Dobroty pro mlsný carský jazyk - Špargl (chřest) vařený v páře přelitý holandskou sýrovou omáčkou

Dobroty pro mlsný carský jazyk - Špargl (chřest) vařený v páře přelitý holandskou sýrovou omáčkou

V době empíru kralovala v životním stylu francouzská móda. Týkalo se to i gastronomie. Pryč byla doba přejídání. Sice se stále podávalo menu o několika chodech, porce byly ale menší a uměřenější.

Špargl (chřest) vařený v páře přelitý holandskou sýrovou omáčkou

(4 osoby)

  • 600 g čerstvého (i konzervovaného) chřestu
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 0,5 dl bílého vína
  • 0,5 dl masového vývaru
  • 170 g plátkového sýra (nejlépe toustový)
  • 1 dl smetany (12 % tuku)
  • 4 žloutky

1/ Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, orestujeme na másle, zalijeme vínem i vývarem a necháme povařit.

2/ Pak vše procedíme do misky, již vložíme na vodní lázeň, a doplníme sýr. Až se rozpustí, dolijeme smetanu a omáčku vaříme do zhoustnutí. Pak vmícháme žloutky, které zajistí krémovou konzistenci.

3/ Očištěný chřest uvaříme v páře do měkka a přelijeme hotovou omáčkou.

Recepty připravil mistr kuchař Josef Kačírek.

Archiv, časopis Krásná 2012

Pel-mel
První dáma národa: Marie Riegrová-Palacká Jak si zkazit výlet

Žádné komentáře

Přidat komentář