Snídaně? Nejlepší začátek dne!

Snídaně? Nejlepší začátek dne!

Snídaně? Nejlepší začátek dne!

A zase ta jarní deprese a únava! Kdo by to neznal – zima se vleče, sluníčka stále málo, organismus vyčerpaný. Ranní probuzení doslova bolí. Lékaři tvrdí, že jarní únava úzce souvisí s množstvím světla. Jeho nedostatek začíná už s podzimními depresemi. S přicházejícím jarem se sice světlo vrací, ale náš vyčerpaný organismus se najednou neumí s takovou změnou vyrovnat, nemá na to sílu. Co s tím? Jako doping lze použít světlo, barvy a dobrou snídani.

Zatímco medvěd zimu v klidu prospí a na jaře se může vesele protáhnout, člověk kvůli výdobytkům civilizace musí pracovat bez ohledu na roční období. Idylické draní peří doprovázené vyprávěním pohádek a usínání „se slepicemi“ dávno skončilo. Elektrický proud nám vlastně zkazil život. Noc či den, léto nebo zima – práce nečeká. Navíc na její zvládnutí musíme v zimě vynaložit ještě více energie než v létě – proto jsme na jaře tak unavení. Lékaři doporučují vitaminy, architekti zase barvy a světlo.

Energie z elektrárny

Odborníci doporučují na život po ránu si pořádně rozsvítit. I když hlavně jedincům, kteří se řadí k „sovám“, působí i pouhé rozsvícení lampičky se 40wattovou žárovkou v temné ložnici téměř psychické trauma, další minuty při potácení bytem už vyžadují pořádné světlo, hlavně v kuchyni a koupelně, klidně si dopřejte 100 i 200 wattů nad hlavou. Prý se tak nastartuje také naše myšlení – neboli před poradou nebo před zkouškou bychom měli strávit nějakou dobu pod intenzivním světlem, byť jen elektrickým.

Potřeba dostatku světla s věkem neklesá, spíše naopak. Není náhodou, že k sebevraždám seniorů dochází nejvíce v prvních měsících roku! Právě oni potřebují kolem sebe – a nikoli jen po ránu – hodně světla.

Pro řadu lidí bývá také velmi nepříjemný posun ze zimního na letní čas. „Ztracená“ hodina mnohým zoufale chybí. Co s tím? Třeba začít tak 7 až 10 dní předem vstávat ještě před „hodinou H“ o pět či deset minut dříve, aby vás náhlá změna nezaskočila.

Po nastartování světlem pak přichází čas na dobrou snídani. Reklamní slogan s podobnými slovy zní sugestivně, ale především vychází z reálné potřeby. Poměrně nedávno provedla agentura STEM/MARK výzkum s označením Analýza náladovosti populace. Ten prokázal, že více než 66 procentům dotazovaných dokáže nejvíce pokazit náladu ošklivé počasí. A jaká bývají sychravá rána v únoru či březnu?! Dalších 25 procent respondentů ovšem uvedlo jako příčinu špatné nálady pocit hladu. Kdo nestihne ráno posnídat a vyběhne ven do tmavého a depresivního rána, má tedy více než devadesátiprocentní šanci, že bude mít špatnou náladu. A možná celý den!

Přitom podle lékařů by snídaně měla tvořit přibližně 20 až 25 procent z celkového denního příjmu energie. Neboli nestačí šálek kávy, ale potřebujeme také obiloviny jako zdroj sacharidů (dodávají energii) a nerozpustnou vlákninu, ovoce či zeleninu jako zdroj vitaminů, minerálních látek a vlákniny, mléčné výrobky (zdroj bílkovin a vápníku) a samozřejmě také tekutinu pro hydrataci organismu. Pro děti je pak snídaně naprosto nezbytná. Výsledky výzkumů lékařů dokonce prokázaly, že děti, jež pravidelně a dobře snídají, dosahují lepší studijní výsledky než školáci, kteří si ranní přísun potravy nechávají až na oběd. Jak to děti naučit? Hlavně vlastním příkladem! Bohužel čísla jsou neúprosná – podle nich třetina české dospělé populace nesnídá. Zbývající se často smíří s šálkem kávy a narychlo zhltnutým kouskem bílého pečiva či uzeniny. A to je velká chyba! Lékaři tvrdí, že právě ranní stres s absencí snídaně stojí za řadou potíží, od bolestí hlavy či žaludku až po nadváhu a kardiovaskulární potíže.

Že to všechno nelze prostě někdy stihnout? Při troše snahy je možné dopřát si alespoň něco. Mnohem snáze se snídá těm, kteří si na ranní stolování udělají dostatek času, ale hlavně lidem, již mají domácnost vybavenou drobnostmi napomáhajícími zdravé výživě. K nim patří třeba nejrůznější džusovače, odšťavovače, tyčové mixéry či lisy na citrusové plody i dostatečně velké chladničky. Svůj velký podíl mohou mít nejrůznější dózy, které uchovávají potraviny jako čerstvé a do nichž si lze jídlo připravit v klidu již večer (a když je úplně nejhůře, vzít si je sebou do práce a zde se po ránu nasytit, aniž by se z nich v aktovce stala beztvará slisovaná hmota). Pro prodloužení čerstvosti potravin pak výborně slouží takzvané nulové zóny v chladničkách. Kdo je má, může chodit na nákup jednou za týden. Bude mít k dispozici ovoce a zeleninu čerstvé, jako kdyby je právě přivezl z babiččiny zahrádky – nulová zóna totiž prodlužuje čerstvost přibližně trojnásobně! Mnozí lidé milují i teplé snídaně – nejrůznější toastery a vaflovače sice zabírají místo na pracovní ploše, dokážou však nabídnout rychlé a chutné občerstvení. Je libo k snídani topinky? Kompaktní opékače zvládnou snadno dva krajíce najednou, mívají také speciální nástavce na housky a sladké pečivo. Díky rozmrazovací funkci rychle promění i zmražené pečivo v křehkou pochoutku.

Rychlovarné konvice pak zvládnou ohřát vodu na kávu či čaj rychlostí, jíž těžko může konkurovat plynový hořák i elektrická sklokeramická deska. Kvalitní konvice přivedou i 1,7 litru vody k varu během chvilky. Ergonomické detaily brání i lidem v polospánku provést nějakou chybu – třeba držadlo s povrchem „cool touch“ se vám jen tak snadno z ruky nevysmekne. A samozřejmě díky vypínací automatice se rychlovarná konvice sama vypne, takže na rozdíl od klasické verze nehrozí, že z vašeho milovaného kusu nádobí odpadne sendvičové dno jen proto, že jste se zdrželi v koupelně a neslyšeli jste pískat pojistku.

Barevné baterky

O tom, že červená barva podporuje chuť k jídlu, se ví už dávno, ale neměli byste jí kuchyni přesytit. Do kuchyně patří hlavně veselé barvy, s jemnými pastelovými pozor – třeba růžová navozuje pocit sladkého. Proto ji oceníte v cukrárně, doma už méně. Citronově zelená automaticky vyvolává kyselost, to také není nejlepší.

Velmi módní se ovšem stala jablkově zelená a oranžová. U té je to zcela pochopitelná hlavně po ránu. Je to teplá a pozitivní barva, která pomáhá proti depresím, pesimismu a dodá vám chuť do života. Tu v pošmourném ránu potřebujeme víc než dost, zejména když sluníčka a tepla je jako šafránu. Když si vedle oranžového prostírání nebo šálku dopřejete i šťávu z čerstvě vymačkaných pomerančů, získáte energii, vlákninu i chuť poprat se s celým dnem.

Hodně blízko oranžové je meruňková, která nás jemně stimuluje a udržuje v proudu „životní energii“. Tím prý pomáhá i omlazení a napnutí pokožky!

Modrá a modrozelená drží náš apetit na uzdě, měli by si ji tak vybrat ti, kteří mají opačný problém než nestíhání snídaně – všeho moc škodí a naší postavě ranní přejídání nesvědčí stejně jako kterékoliv jiné.

Archic, časopis Krásná 2007

Pel-mel
Skořicovník kafrový Svátek svatého Patrika

Žádné komentáře

Přidat komentář