Úvod Magazín Čokoládová pěna

Čokoládová pěna

Lehký a lahodný dezert
6 porcí, příprava 60 minut,
dalších 15 minut proces

Budete potřebovat:
• 90 g sladké nebo polosladké čokolády na vaření
• 70 g moučkového cukru
• 2 polévkové lžíce moučkového cukru
• 4 polévkové lžíce silné kávy
• ¼ hrnku rumu
• 3 žloutky
• 3 bílky
• 6 polévkových lžic másla

Postup:
1) V míse rozšlehejte vaječné žloutky s cukrem, dokud
nevznikne hustá kašička. Poté vetřete do směsi rum.
Umístěte ji nad hrnec s vroucí vodou a v parní lázni
šlehejte dalších 5 minut. Prstem se přesvědčíte, že je směs celkově
prohřátá. Poté ji odstavíte z horké lázně a necháte vychladnout.
V tu chvíli by měla mít směs hustotu majonézy.

2) Nad hrncem s vroucí vodou rozpustíte čokoládu na vaření
se čtyřmi lžícemi silné černé kávy. Když se začne
rozpouštět, vmíchejte do ní změklé máslo. Když
je směs konzistentní a hladká, vmíchejte ji do žloutkové směsi.

3) V suché a čisté míse vyšlehejte bílky. Začněte pomalu
a postupně přidávejte rychlost. Když začnou bílky
tuhnout, přidejte špetku soli a dvě lžíce moučkového
cukru. Poté šlehejte dál, dokud nevznikne tuhý sníh.

4) Obě směsi promíchejte následujícím ověřeným způsobem.
Z ušlehaných bílků nejprve do čokolády vmíchejte pouze jednu čtvrtinu.
Čokoládová směs tak bude lehčí a teprve poté ji promícháte se zbytkem
sněhu.

5) Pěnou naplňte servírovací mísu nebo malé mističky,
přikryjte je potravinovou fólií a nechejte v lednici alespoň čtyři hodiny, nejlépe však
přes noc. Servírujte samotné nebo se šlehačkou, popřípadě čerstvými malinami.
Dobrou chuť!

recept od JULIA CHILD

Pel-mel
Krásný podzim - co vám nesmí chybět! Domácí sekaná pečeně