Úvod Magazín Zelné rolky s rajčatovým přelivem

Zelné rolky s rajčatovým přelivem

Vhodné jako příloha k červenému masu i jako lehké samostatné jídlo.
Lze podávat teplé i studené.
6 porcí (12 rolek), příprava 50 minut

Budete potřebovat:
• dvaceticentimetrové zelné listy
• 1 střední cibuli
• 1 hrnek další nakrájené cibule
• 200 g hrubě nakrájeného sýra švýcarského typu
• 2 hrnky nakrájené libové šunky
• 2 vejce
• 1 velký stroužek česneku, prolisovaný
• 1 a ½ hrnku nadrobené bílé veky bez kůrky
• 2 polévkové lžíce másla
• 3 a ½ hrnku směsi z nakrájených oloupaných rajčat bez šťávy a zrníček spolu s italskými třešňovými rajčaty z konzervy (pokud možno s co nejmenším množstvím tomatové šťávy, ve které se většinou konzervují)
• 2 ks bobkového listu
• sůl, pepř a tymián nebo šalvěj

Postup:
1) Nejprve si připravíme náplň. V domácím robotu nasekáme
na drobno 1 střední cibuli, přidáme sýr a šunku a vše v robotu znovu
společně nasekáme. Poté přidáme vejce a prolisovaný stroužek česneku
a nakonec nadrobenou veku a dobře promícháme.
Lehce osolíme a opepříme.

2) Ze zelných listů opatrně vyřízneme tuhý střed na jejich dolní
straně, popřípadě odkrojíme celé spodní kousky listů, abychom
měli co největší plochu listu bez řezu uprostřed.

3) Náplň rozdělíme na 12 dílů a rozprostřeme si zelné listy
(pokud jsou lístky menší, lze přeložit dva či více přes sebe, aby se částečně
překrývaly a utvořily větší plochu). Všechny listy potřeme jejich dílem
náplně a zarolujeme tak, aby list náplň uzavřel z každé strany.

4) Do hluboké pánve dáme rozpustit máslo, přidáme nasekanou cibuli
a smažíme ji, dokud nezesklovatí. Poté na pánev (a na cibulku) vedle sebe
naskládáme rolky tak, aby se nerozbalily. Jemně osolíme a opepříme a zasypeme
nasekanými rajčaty, do nichž vložíme bobkové listy. Přivedeme do varu, pánev přikryjeme
a na mírném ohni vaříme s občasnou kontrolou a opatrným pootočením rolek zhruba 30 minut.

5) Servírujeme studené i teplé, možno podávat s rýží, bramborem,
ale také „po francouzsku“ s křehkou bagetou a sklenicí červeného vína.

recept od JULIA CHILD

Pel-mel Životní styl
Druhá česká lékařka se švýcarským diplomem MUDr. Anna Bayerová Krásný podzim - co vám nesmí chybět!