Úvod Magazín Ze slavnostního jídelního lístku TGM

Ze slavnostního jídelního lístku TGM

 

 

 

 

Hovězí vývar v šálku
(4 porce)

Použité suroviny: 400 g hovězího krku,
100
g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, půlka cibule,
1 rajče, 2 stroužky česneku, sůl, nové koření,
bobkový list, celý pepř, tymián, šafrán,
1 l 
vody, 1 dl sherry

Kousky masa zalijeme studenou vodou, přidáme koření (v sáčku z gázy),
sůl a necháme probublávat tři hodiny. Při vaření stahujeme vzniklou pěnu.
Pak přidáme kořenovou zeleninu, opečenou cibuli a česnek, rajče, šafrán a uvaříme do měkka.
Zeleninu vyjmeme, vývar scedíme a na závěr ochutíme sklenkou sherry.

Bažant po česku
(4 porce)

Použité suroviny: 2 bažanti, 200 g anglické
slaniny, sůl, pepř, 200 g šalotky, 1 dl bílého
vína. Houskové smaženky: 2 housky,
2 dl smetany, muškátový květ, sůl, hladká
mouka, 2 vejce, 5 cl bílého vína, 10 g droždí,
5 lžic oleje

Očištěného bažanta prošpikujeme, osolíme,
opepříme a za stálého podlévání vínem upečeme se slaninou a šalotkou.
Podáváme s červeným zelím a houskovými smaženkami.
Nakrájenou housku zvlhčíme ve smetaně, přidáme sůl, muškátový květ a droždí,
uděláme placičky, jež obalíme ve vinném těstíčku a usmažíme.

Květák s máslem
(4 porce)

Použité suroviny: 1 větší květák, sůl, cukr krystal, 100 g másla,
150 g bílé 
strouhanky, 40 g sekané petrželky, půlka citronu

Květák vložíme do vařící osolené vody
se lžičkou cukru a šťávou z poloviny
citronu. Za 10 minut vyjmeme a dáme
odkapat. Strouhanku opražíme do zlatova.
Na porci podáváme čtvrtinu hlávky
květáku přelitou máslem, sypanou
opraženou strouhankou a sekanou petrželkou.

Malinový dezert
(4 porce)

Použité suroviny: 5 dl smetany ke šlehání, 200 g malin, 20 g želatiny, 100 g cukru, 1 lžička citronové šťávy.
Koňaková pěna: 2 žloutky, 1 dl bílého vína, 1 cl koňaku

Maliny rozmačkáme (50 g necháme na ozdobu), želatinu rozpustíme v 1 dl vody.
Pak do ní vmícháme 150 g malin, citronovou šťávu a půlku cukru. Směsí zaplníme dna čtyř formiček
(asi do třetiny). Část smetany ušleháme, do další vmícháme cukr, zbytek želatinových malin a tuhou šlehačku.
Doplníme do formiček a vše necháme ztuhnout v chladničce. Ve vodní lázni ušleháme žloutky do pěny.
Když začne houstnout, postupně přiléváme bílé víno. Nakonec vmícháme koňak a trochu cukru.
Dezert vyklopíme na talíř, lehce pocukrujeme, ozdobíme zbylými malinami a přelijeme koňakovou pěnou.

 

 

 

Životní styl
Moře Píp píp píp, štěbetavá díra do světa