Úvod Magazín Zdravé i dobré menu - recepty

Zdravé i dobré menu - recepty

Bulgur

Jídlo jako základní, každodenní a nevyhnutelná potřeba člověka má vliv nejen na jeho zdraví, ale zároveň mu přináší potěšení. Z důvodu stále se zrychlujícího životního stylu dává většina lidí přednost průmyslově vyráběným, chuťově atraktivním a kaloricky bohatým pokrmům, které jsou podle současných poznatků jednou z příčin rozvoje rakoviny, onemocnění srdce a cév, diabetu, duševních chorob a dalších. Vznik těchto degenerativních chorob je proto právem dáván do přímé souvislosti s typem a množstvím přijímané stravy.

Dýňová polévka s květákem a zázvorem

Použité suroviny:

  • 1 ks dýně Hokkaido,
  • 2 ks mrkve,
  • 1 ks petržele,
  • 2 cibule, květák,
  • tymián,
  • zázvor,
  • mořská sůl.

Dýni omyjeme, rozkrojíme na dvě části, lžící vyndáme dužinu s jádry. Na oleji osmahneme cibuli, kterou nakrájíme na půlměsíčky, přidáme nastrouhanou dýni, mrkev, petržel, kousek čerstvého zázvoru, sůl a tymián. Vše dusíme do změknutí. Polévku rozmixujeme, podle potřeby naředíme vodou. Do hotové polévky přidáme růžičky květáku, které jsme si uvařili zvlášť, rostlinnou smetanu na zjemnění chuti a zdobíme jemně nakrájeným pórkem.

Pšeničný bulgur se zeleninou, ovesné karbanátky s celerem a tofu

Bulgur

Použité suroviny:

  • 500 g pšeničného bulguru,
  • sůl,
  • 2 ks mrkve,
  • 1 ks petržele,
  • kousek celeru,
  • kyselé okurky,
  • cibule,
  • sterilovaná kukuřice,
  • červená paprika a na ozdobení jarní cibulka,
  • olej,
  • umeocet nebo citron,
  • lžička francouzské biohořčice.

Uvařený bulgur se smíchá s mírně povařenou kořenovou zeleninou, nakrájenou na větší kousky, a cibulí, okurkami a paprikou, přidá se sterilovaná kukuřice. Zelenina s bulgurem se dobře promíchá, pokape olejem a dochutí umeoctem nebo citronem. Salát chutná jak teplý, tak i druhý den odleželý.

Karbanátky:

Použité suroviny:

  • 2 hrnky ovesných vloček,
  • ½ hrnku slunečnicových semínek,
  • 1 hrnek jemně nastrouhaného celeru (nebo mrkve, petržele),
  • 1 balíček tofu (jemně nastrouhat),
  • česnek,
  • bylinky,
  • sůl,
  • voda,
  • na obalení kukuřičná strouhanka,
  • olej na smažení.

Všechny suroviny smícháme, podle potřeby přidáme vodu, ochutíme česnekem, najemno nakrájenou pažitkou, kdo má rád, může přidat majoránku nebo mletý koriandr. Vznikne hmota, ze které vytvoříme karbanátky (ne silné, špatně by se propékaly), obalíme je v kukuřičné strouhance, smíchané s mletou paprikou a sušenou petrželkou nebo jarní cibulkou, a smažíme dozlatova. Usmažené karbanátky rozložíme na ubrousek a necháme vsáknout přebytečný olej. Studené karbanátky se mohou druhý den konzumovat s ledovým salátem, okurkou, hořčicí a chlebem.

Tvarohové řezy

Použité suroviny:

  • 2 a ½ hrnku pšeničné nebo špaldové mouky,
  • ½ hrnku oleje,
  • 1 hrnek rostlinného mléka (rýžové, sójové, pohankové),
  • 1 hrnek pšeničného sirupu (nebo třtinového cukru),
  • 1 vejce,
  • 2 kávové lžičky (bio) kypřicího prášku bez fosfátů,
  • 1 polévková lžíce kakaového nebo karobového prášku.

Smícháme mouku, kakaový a kypřicí prášek, přidáme olej, vejce, sirup a mléko. Těsto vlijeme do pekáče na pečicí papír. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 min.

Náplň:

  • 1 kg měkkého tvarohu (bio),
  • 250 g rostlinného tuku (nebo prowamelového másla),
  • ½ hrnku sirupu (nebo třtinového cukru).

Tuk utřeme s tvarohem, přidáme sirup. Krém navrstvíme na upečený a vychladlý koláč. Posypeme kakaem nebo rozehřátou (bio) hořkou čokoládou.

Archiv, časopis Krásná 2010, Fotografie: Unsplash

Pel-mel
Menu plné kouzel aneb Z čarodějnické kuchyně venkovských vědem Filozofie buddhismu