Vojtěška setá

Vojtěška setá

Vojtěška setá

Vojtěška setá, latinsky Medicago sativa, je u nás známá hlavně jako pícnina.
V lidové medicíně se po staletí používala jako prostředek proti stárnutí
a k celkovému posílení organismu. Arabové pojmenovali tuto rostlinu Al-fal-fa,
což v překladu znamená otec, protože ji vzhledem k léčivým účinkům
považují za otce všech rostlin.

Vojtěška pochází z Evropy a Asie, ale zdomácněla i v Americe.
Má trojčetné listy a modrofialové květy uspořádané do hroznu.
Plodem je prohnutý nebo spirálovitě stočený lusk.
V horní části je rostlina ochlupená.

Obsahuje velké množství vitaminů B, C, D, E a K, dále minerální látky, jako je draslík, železo, vápník a fosfor (jsou důležité pro rozvoj kostry a zubů). Obsahuje dokonce i málo známý vitamin U, který je obsažen také
v syrovém zelí. Klíčky vojtěšky obsahují až 40 % bílkovin, což je více, než obsahuje vejce, mléko či maso.
Díky obsahu chlorofylu má také silné detoxikační účinky.

Zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje fyzickou sílu, posiluje imunitní systém, je vhodná pro diabetiky
(ovlivňuje metabolismus krevního cukru a stabilizuje jeho hladinu v krvi), zmírňuje záněty
a revmatické bolesti, zlepšuje trávení, působí proti nechutenství a nadýmání, osvědčuje se
při hojení vředové nemoci žaludku a při neutralizaci kyselé žaludeční šťávy,
potlačuje akutní i chronické záněty prostaty a močového měchýře.

Životní styl
Rajče jedlé Beata Rajská: Filozof a módní návrhářka v jedné osobě

Žádné komentáře

Přidat komentář