Úvod Magazín V kuchyni Vlasty Buriana - Zeleninový krém s čočkou

V kuchyni Vlasty Buriana - Zeleninový krém s čočkou

Známý herec se ocitl doslova v labužnickém ráji, když se mu podařilo získat do svých služeb Jaromíra Trejbala, tehdy jednoho z nejlepších českých kuchařů. Nebylo to věru lehké, ředitel známého pražského lahůdkářství Lippert, kde mistr vařečky působil, o něj bojoval jako lev. Pracovní vztah krále komiků i krále jeho kuchyně pak trval osm let.

Zeleninový krém s čočkou

(4 porce)

  • 200g čočky
  • 100g brambor
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 60g másla
  • mléko

 

1. Čočku na hodinu namočíme, pak ji slijeme a doplníme čerstvou studenou vodu.

2. Přidáme sůl, pepř, cibuli, oloupané brambory a česnek a vše uvaříme do měkka.

3. Polévku jemně prolisujeme, rozšleháme metlou a naředíme horkým mlékem. Na závěr zjemníme máslem a už nevaříme.

4. Veku rozdělíme na plátky (výška 1 cm), ponoříme je do těstíčka a pak usmažíme ve větším množství oleje.

Podle původních receptů Jaromíra Trejbala, osobního kuchaře Vlasty Buriana, připravil šéfkuchař pražského Triton Restaurantu Michal Novák.

Archiv, časopis Krásná 2012

Pel-mel
Zahrady a parky světových metropolí - Paříž Vegetariánství a hubnutí - Slavní vegetariáni