V kuchyni Vlasty Buriana - Sýrový nákyp

V kuchyni Vlasty Buriana - Sýrový nákyp

V kuchyni Vlasty Buriana - Sýrový nákyp

Známý herec se ocitl doslova v labužnickém ráji, když se mu podařilo získat do svých služeb Jaromíra Trejbala, tehdy jednoho z nejlepších českých kuchařů. Nebylo to věru lehké, ředitel známého pražského lahůdkářství Lippert, kde mistr vařečky působil, o něj bojoval jako lev. Pracovní vztah krále komiků i krále jeho kuchyně pak trval osm let.

Sýrový nákyp

(5 porcí)

  • 2,5dl smetany
  • 2dl mléka
  • 4 vejce
  • 150g strouhaného sýra
  • sůl
  • 100g hladké mouky
  • 50g másla

Postup:

1. Osolenou smetanu s mlékem přivedeme k varu, zašleháme do ní mouku a necháme částečně vychladnout.

2. Pak přidáme žloutky, sýr a lehce vmícháme osolený pevný sníh z bílků.

3. Sýrovou hmotu naplníme do máslem vymazaných misek, postavíme je do pekáče s vodou, přikryjeme a při 90 °C táhneme v troubě, až ztuhne. Pozor – nevaříme. Nákyp se podává teplý.

Podle původních receptů Jaromíra Trejbala, osobního kuchaře Vlasty Buriana, připravil šéfkuchař pražského Triton Restaurantu Michal Novák.

Archiv, časopis Krásná 2012

Pel-mel
Klára Nademlýnská: Nebojte se na Silvestra přehánět Vladimír Socha: Zajímá mě objevování cizích světů

Žádné komentáře

Přidat komentář