V kuchyni s Julií Child - Pečená kuřecí stehna s bramborami a rajčaty

V kuchyni s Julií Child - Pečená kuřecí stehna s bramborami a rajčaty

V kuchyni s Julií Child - Pečená kuřecí stehna s bramborami a rajčaty

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.

Pečená kuřecí stehna s bramborami a rajčaty

4 porce, příprava 60 minut

 Budete potřebovat:

  • 8 vykostěných kuřecích stehen i s kůží
  • co nejvíce druhů rajčat: třešňová rajčátka, žlutá, tmavá, švestková i masitá
  • 8 větších brambor
  • čerstvé oregano
  • panenský olivový olej
  • vinný ocet
  • pepř a sůl

Postup:

1) Pokud máme pouze celá stehna, nejprve je sami vykostíme, a to tak, abychom je mohli rozevřít. Poté je nakrájíme na pruhy asi dva prsty tlusté a položíme kůží dolů na pánev s rozpáleným olivovým olejem a mírně předsmažíme.

2) Mezitím si předvaříme brambory, a to asi na polovinu doby, podle velikosti brambor 8–10 minut. Necelou minutu předtím, než brambory slijeme, do vody vhodíme i všechna rajčata, do jejichž slupky jsme nařízli malou dírku.

3) Odstavíme kuřecí stehna z ohně, slijeme brambory a rajčata do cedníku a všechna rajčata jednoduše oloupeme.

4) V mixéru nejprve nasekáme hrst čerstvého oregana se třemi špetkami soli. Po chvilce do mixéru přidáme i panenský olivový olej, trošku vinného octa a pepř. Znovu promícháme a podle potřeby přidáme sůl, ocet nebo pepř.

5) Na dno zapékací misky naskládáme kuřecí stehna, která zasypeme nakrájenými předvařenými bramborami, promíchanými s rajčaty. Celé zalijeme směsí oleje a bylinek a v zapékací misce promícháme. Do rohů misky ještě přidáme pár lístků čerstvého organa, a pokud je potřeba, ještě pár kapek olivového oleje. Pečeme 35–40 minut do zlatova při 180 °C. Tato jednoduchá a hutná večeře se podává nejlépe s hlávkovým salátem pokapaným citronovou šťávou, olivovým olejem a troškou soli.

Archiv, časopis Krásná 2012

Pel-mel
V Indii nejste nikdy sami - Dušan Zbavitel (2. díl) Modré nádobí

Žádné komentáře

Přidat komentář