V kuchyni s Julií Child - Čokoládové Soufflé

V kuchyni s Julií Child - Čokoládové Soufflé

V kuchyni s Julií Child - Čokoládové Soufflé

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. A my vám teď v časopise Krásná postupně představujeme její nejlepší recepty.

Čokoládové Soufflé

8 porcí, příprava 90 minut

Budete potřebovat:

  • 8 keramických misek na soufflé
  • 200 g sladké čokolády na vaření
  • 1 /3 hrnku velmi silné kávy
  • 1 /3 hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
  • 4 žloutky
  • 6 bílků
  • ½ hrnku cukru krystal
  • špetku soli

Postup:

1) Keramické mističky na soufflé vymažeme máslem a z alobalu (nebo promaštěného pečicího papíru) jim uděláme jakýsi límeček – nastavíme jakoby hloubku mističek, čímž se postaráme o to, aby těsto vytvořilo krásnou čepičku. Troubu předehřejeme na 220 °C.

2) Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu se silnou kávou. Nejlepší postup je tento: čokoládu nalámeme na kostičky a zalijeme kávou. Vložíme v nádobě do většího hrnce, do kterého nalijeme několik centimetrů studené vody, již přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a menší nádobu s čokoládou na 15 vteřin přikryjeme pokličkou. Pokud se vše nerozpustilo, přihřejeme vodu a opakujeme, tentokrát však přikryjeme na kratší dobu: je důležité, aby se čokoláda nepřipálila, má se pouze rozpustit. Dobře promícháme s kávou, až vznikne lesklá hmota.

3) Zatímco se bude čokoláda rozpouštět, v jiném hrnci smícháme mouku s mlékem a za stálého hnětení přivedeme k varu. Pomalu necháme bublat 2 minuty, po které směs nepřestáváme míchat. Odstavíme a vmícháme máslo, špetku soli, vanilkový extrakt a vaječné žloutky a nakonec i rozehřátou čokoládu.

4) V jiné misce začneme šlehat bílky a postupně k nim přidáváme cukr, dokud neutvoříme tuhý sníh. Do misky se sněhem pomalu vlijeme po jeho straně čokoládovou hmotu a velmi rychle vše promícháme a hmotou naplníme připravené keramické mističky tak, aby byly zaplněné dva centimetry pod okraj.

5) Předehřátou troubu ztlumíme ze 220 °C na 190 °C a mističky se soufflé dáme na spodní příčku v troubě, kde soufflé pečeme 50–60 minut. Po 35–40 minutách soufflé vyskočí o dva centimetry, velmi rychle je poprášíme moučkovým cukrem a pokračujeme v pečení do konce předepsané doby. Servírujeme ještě teplé v originálních zapékacích mističkách, buď samotné, nebo na talířku s porcí šlehačky a lesního ovoce.

Archiv, časopis Krásná 2012

Pel-mel
Malý kožený kufřík - fejeton Neznámí básníci 3 - Rio Preisner

Žádné komentáře

Přidat komentář