Úvod Magazín Tvarohové řezy

Tvarohové řezy

Tvarohové řezy jsou nejen skvělé k odpolední kávě, ale poslouží i jako výborná snídaně. Díky tvarohu jsou plné bílkovin a zasytí vás na dlouhou dobu. Přinášíme vám na ně jednoduchý recept, se kterým vám mohou pomoci i děti.

Aby lidský organismus dobře fungoval, je nutný příjem stravy, která je založena na příjmu přírodních, organicky vypěstovaných potravin, stravy, která je složena ze správného množství nezbytných živin – tuků (jako zdroj energie a základní stavební složky buněk), cukrů (důležité složky buněčného metabolismu a zdroje energie), bílkovin (podílejících se na stavbě nových či na opravě poškozených buněk), vitaminů (majících vliv na správnou funkci tělních buněk, a tím i orgánů), minerálů (jenž zvyšují správnou funkci tělních orgánů, kostí a svalů), vlákniny (podporující správnou funkci trávicího ústrojí) a vody (nezbytné pro zachování života jako takového). Nezpracované, nerafi nované potraviny, nejlépe ekologicky pěstované (bio), působí na lidský organismus jako „lék“. Naopak není-li strava vyvážená, dodávána v přiměřené formě, kvalitě a ve vhodných intervalech, stává se zdraví škodlivou. V současné době se nabízí celá řada různých stravovacích směrů a existuje nespočetné množství kuchařek a receptů, přesto většina lidí má jen omezené znalosti, pokud jde o význam obilovin a zeleniny coby základu jídla, omezené představy o jejich přípravě a o jejich působení na lidský organismus. 

Rádi bychom vám dnes poprvé nabídli ukázky receptů, které mohou obohatit váš jídelníček, přispějí k vašemu dobrému zdraví a vyvrátí mylnou představu, že co je zdravé, není dobré.

Tvarohové řezy

Použité suroviny:

  • 2 a ½ hrnku pšeničné nebo špaldové mouky
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek rostlinného mléka (rýžové, sójové, pohankové)
  • 1 hrnek pšeničného sirupu (nebo třtinového cukru)
  • 1 vejce
  • 2 kávové lžičky (bio) kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 polévková lžíce kakaového nebo karobového prášku

Smícháme mouku, kakaový a kypřicí prášek, přidáme olej, vejce, sirup a mléko. Těsto vlijeme do pekáče na pečicí papír. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 min.

Náplň:

  • 1 kg měkkého tvarohu (bio)
  • 250 g rostlinného tuku (nebo prowamelového másla)
  • ½ hrnku sirupu (nebo třtinového cukru)

Tuk utřeme s tvarohem, přidáme sirup. Krém navrstvíme na upečený a vychladlý koláč. Posypeme kakaem nebo rozehřátou (bio) hořkou čokoládou.

Životní styl
Polentové knedlíky se zelím a seitanem Bez kočky je život smutný