Úvod Magazín Tajemství dlouhověkosti (2. díl)

Tajemství dlouhověkosti (2. díl)

Švédky jsou známé krasavice s hladkou pletí a mladým vzhledem. Vděčí za to dennímu užívání šípkového čaje, šípkové polévky, šípkového pyré a syrovátky.

Švédský způsob omlazování

Švédská fontána zdraví je tedy ve vitaminu C, který stimuluje nadledvinky, produkující 20 vitálních hormonů. Vitamin C také hraje důležitou roli v oxidačněredukčních pochodech v tkáních a pomáhá při infekcích a otravách. Protože stárnutí je doprovázeno unaveným metabolismem a autointoxikací, má vitamin C omlazovací účinek. Deficit vitaminu C způsobuje degenerativní změny v pojivové tkáni – kolagenu. To má za následek kromě jiného vrásky na kůži. Japonec dr. M. Higuchi dokázal, že je vztah mezi hladinou vitaminu C a funkcí pohlavních žláz. Nedostatek vitaminů C a E může snížit produkci pohlavních hormonů, a tím způsobit předčasné stárnutí.

Kdyby existovala opravdu zázračná droga, byl by to vitamin C, který pomáhá při většině nemocí – pro každého nad 40 let by to mělo být omlazovací tonikum.

Bulharský způsob

V Bulharsku je na počet obyvatel nejvíce stoletých na světě. Bulhaři také konzumují více kyselého mléka, kefíru a jogurtu než kterýkoli jiný národ. Tyto produkty, jak je všeobecně známo, obsahují laktózu, kterou se živí užitečné střevní bakterie, a tím zabraňují zahnívání a následné autointoxikaci. Pokud totiž zabráníme vzniku toxinů v tlustém střevu, mohli bychom zdvojnásobit délku života.

V Bulharsku provedl průzkum mezi stoletými Švéd dr. E. M. Hoppe. Z rozhovorů se 158 Bulhary staršími sta let udělal tyto závěry:

  1. většina z nich jsou převážně laktovegetariáni; jejich strava pozůstává hlavně z doma pěstovaného celozrnného obilí, vždy čerstvě mletého, čerstvé zeleniny a ovoce z vlastní zahrady a mléčných produktů. Jen 5 ze 150 stoletých jedlo pravidelně maso; – všichni jedí pravidelně jogurt, převážně z ovčího mléka;
  2. téměř všichni jsou včelaři a jedí hojně medu; – všichni jedí fermentovaná jídla (jako kyselé zelí); – většina jí slunečnicová semena; – všichni po celý život tvrdě pracovali hlavně v zemědělství (jen 13 žilo ve městech); – 110 ze 158 byli tak chudí, že si nemohli dovolit přejídat se;
  3. jsou to lidé přátelští, spokojení, bez velkých nároků, žijící bez hodinek podle rytmu přírody ve spaní, práci i jídle.

Hunzové

Žijí v pákistánském údolí, proslulém jako poslední Šangrí-la. Vyznačují se modrýma očima a světlejší pletí; sami sebe považují za potomky řeckých vojáků Alexandra Velikého. Byli zcela izolovaní až do sedmdesátých let minulého století a vytvořili si vlastní enklávu dlouhotrvajícího mládí a výtečného zdraví. Jsou to lidé, kteří se v blaženém duševním stavu dožívají pozoruhodně vysokého věku a vděčí za to i své stravě, takřka úplně vegetariánské. Protože pěstují mnoho ovocných stromů, samozřejmě bez chemických postřiků, jedí mnoho ovoce. V létě je u nich horko jako v peci, v zimě zase mrazem praskají okenní tabulky a oni sedí u ohně a pojídají chlebové placky a sušené meruňky. Neopovrhnou ani ovocnou, třeba malinovou kořalkou (ač jsou muslimové, avšak svobodomyslní ismaelité). A hlavně v sobě všichni mají nezměrnou porci životního optimismu, dobré mysli, vlídnosti a pohostinnosti.

Vilcabamba

Desítky lidí starších sto let jsou také v ekvádorské Vilcabambě, malém městečku na jihu země, v krásném údolí semknutém horami vysokými 3500 metrů, asi sedm hodin cesty od hranic s Peru. Je tam největší počet srážek v zemi a díky tomu se tam po celý rok daří spoustě zeleniny a ovoce. Pěstují se tam banány, melouny, papája, pomeranče, marakuja, rajčata a paprika, cukrová třtina, káva, kakao a kaktusy. Vypráví se tam následující příběh: U cesty seděla sedmdesátiletá žena a usedavě plakala. Poutník kráčející kolem se jí ptal, co se jí stalo. „Rozbila jsem džbánek s mlékem a teď se bojím jít domů. Maminka i babička se na mě budou zlobit. A pradědeček také, ten se na to čerstvě nadojené mléko tak těšil.“

Strava

Takže je jasné, že skromná strava s dostatkem vitaminů a minerálů významně šetří životní energii, snižuje výskyt nemocí, a tím i prodlužuje život. Potrava chudá na kalorie, ale bohatá na živiny. Bílkovin (především rostlinných) bychom neměli sníst denně více než jeden gram na kilo váhy. Uhlohydrátů by měla být polovina denního objemu jídla. Tuky bychom měli šetřit co nejvíce, obzvláště živočišnými, zatímco tučné ryby bychom měli mít v oblibě. Strava má být pestrá, vyvážená a co nejkvalitnější, čerstvá a prostá jedů (hlavně v podobě škodlivých chemikálií). Nesmíme zapomínat ani na fermenty a probiotika (bakterie mléčného kvašení). Omlazují i občasné správně řízené hladovky, půsty a pročišťovací kúry. Století lidé jsou téměř bezvýhradně štíhlí.

Nejnovější poznatky

Je to k nevíře, ale bylo prokázáno kladné působení teploty a některých virových a bakteriálních onemocnění. Vědci tvrdí, že mírný stres a viry prodlužují život. Dokáže to i nepatrné množství těžkých kovů. Velkou naději také vkládají genetici do nedávno objeveného genu, který se nachází v nepatrném hlístu. Prý může výrazně prodloužit život podobně jako další skvělý objev, tajemná molekula RD 51 D. Ta by snad dokonce za příznivých okolností mohla způsobit i nesmrtelnost!

Poněkud nevyřešená zůstává otázka, jak nakládat s dosti neobvykle dlouhým životem a stále mladým vzhledem. Existují-li skutečně několik set – nebo tisíc? – let staří tajemní muži jako třeba někteří rosekruciáni, Věčný Ahasver nebo záhadný hrabě St. Germain (není zvláštní, že se netradují pověsti o prastarých stále krásných ženách, snad kromě antických bohyň a paní Makropulos), pak jim nejspíše čas od času, tak po čtvrt až půl století, nezbývá nic jiného než změnit si jméno a začít nový život v jiné zemi. Jak je to ale potom s penzí a zdravotním pojištěním?! Nicméně chtěla bych to vyzkoušet na vlastní kůži.

Čaj Boženy Kamenické

věhlasné lidové léčitelky a diagnostičky (1898–1996), zpomalující stárnutí:

  • 7 dkg anýzu
  • 7 dkg bezu černého (bezinky) – květ
  • 10 dkg mařinky vonné 10 dkg melisy (meduňky)
  • 10 dkg plicníku
  • 20 dkg řebříčku
  • 20 dkg truskavce

Vše dobře usušené smísíme a uložíme do plátěného nebo papírového pytlíku. Každodenní dávka: 7–10 g vložíme do 300 g studené vody a necháme přejít varem, leč nevaříme. Po dvaceti minutách slijeme. Pijeme dvakrát denně ráno a večer, vždy půl hodiny před jídlem. Nesladíme!

Zkušenosti:

  • Přirozený, nijak přehnaný pohyb prospívá zdraví víc než přehnané sportování.
  • Léčitel a psychotronik Stanislav Brázda ve své knize o dlouhověkosti tvrdí, že století lidé mají mimořádnou schopnost přijímat vitaminy, minerály a ostatní důležité prvky. Touto schopností je obdařeno jen několik procent populace. Ti ostatní sice mohou mít svou stravu plnou důležitých ingrediencí, nedovedou je však plně využít. Pomoci v tom dokáže striktní dlouholetá makrobiotika.
  • Zpívání chrání zdraví a prodlužuje život. Je to velice účinný prostředek pro stimulování dobré nálady. Zpíváním se totiž zvyšuje hladina kortizolu a imunoglobinu A. Dělaly se pokusy, vyvolává-li totéž pouhé pasivní poslouchání hudby. Zjistilo se bezpečně, že nikoliv. Skutečně účinné je jen její aktivní provozování.
  • Podstatný je duševní stav, radostný a optimistický náhled na život.
  • Smích a hra usnadňují život a omlazují.
  • Udržujme krb svých myšlenek čistý.
  • Živme svou paměť různými projekty, přáními a touhami.
  • Důležitá je i intuice; věříme-li své první myšlence, a především dokážeme-li ji správně zachytit, dostáváme se do spojení s vesmírnými silami a nesrovnatelně lépe a bez stresů řešíme své problémy. V tom možná spočívá jedno z největších tajemství nestárnutí.
  • Staří taoisté věřili, že dodáváme-li tělu o malinko méně energie, než vydáváme, docílíme nesmrtelnosti. Všeho s mírou. Ani málo, ani moc.
Životní styl
Rady našich babiček Francouzské obrazárny doby pravěku (1. díl)