Strava na jaře

Strava na jaře

Každé roční období má svá specifika, a není to jen počasí. Lidé žijící v souladu s přírodou odpovídali na všechny její proměny i změnou svého jídelníčku: jednak pružně reagovali na to, co jim právě v tu chvíli louky, lesy, sady a zahrady nabízely a co jim dodávalo energii, a taky jim jídla vhodná pro právě dané období pomáhala lépe se vyrovnat s různými neduhy a negativy. Daleko lépe než dnešní multivitaminy, energetické drinky a různé medikamenty. Začátek jara byl po mnoho staletí nejvíc ovlivněn Velikonocemi – a ty měly své přesné, skvěle promyšlené postupy. Mohli bychom se jimi inspirovat i my.

 

Předvelikonoční půst začínal hned po únorovém masopustním hýření a trval 40 dnů. Důsledně se nejedlo maso kromě ryb a nesměl se ani alkohol. Půst má svoji tradici snad ve všech kulturách a sahá až k počátkům lidstva. Má svůj očistný smysl nejen pro tělo, ale především pro duši. Je zjištěno, že je to skvělá prevence pro zdravé a lék pro nemocné. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje obranyschopnost a podporuje metabolismus.

Každá neděle předvelikonočního postního období měla svůj název, odvozený většinou od jídla. První neděle postní se jmenovala Černá, ale říkalo se jí Pučálka a jedl se naklíčený hrách, který se opekl na sádle nebo špeku. My můžeme použít i napučenou čočku, skvělé je mungo (to dostaneme koupit už naklíčené) nebo fazole adzuki, které dokážou vytáhnout z těla toxiny nashromážděné za dlouhou zimu. Prospěšné jsou klíčky pšenice nebo ječmene, ty lidová tradice doporučovala po celé postní období, nejvíce pak na Zelený čtvrtek. O Pražné neděli se jedla opražená předem namočená pšenice, o Smrtné neděli se vynášela smrtka jako symbol definitivního rozloučení se zimou a peklo se pečivo z nekvašeného celozrnného těsta, zvané mrváně, přesňáky či postružeň. Poslední postní neděle, která letos připadá na 5. dubna, se jmenuje Květná a to už jaro bývá v plném proudu, všechno kolem začíná kvést a některé první malé kvítky můžeme použít na ozdobení různých jídel: salátů, polévek či pohárů. Jedlá a léčivá je sedmikráska, pampeliška, podběl, fialka a prvosenka. V malé míře i tulipán. Určitě ale nejíme narcisy, rododendrony, konvalinky, čemeřici – ty jsou jedovaté!


Zahrádka za oknem

Když se nám nepodaří najít něco v přírodě, jistotu čerstvého zeleného lupení plného nepostradatelné omlazující a uzdravující kyseliny listové můžeme mít na svém okně: v květináčích by tam měla růst petrželka, pažitka, řeřicha, možná i bazalka, majoránka, dobromysl a jiné prospěšné koření, kterým hojně sypeme polévky, pomazánky, přílohy – vlastně se teď hodí skoro na všechno jídlo, kromě toho sladkého. A za oknem by měly být také již zmíněné naklíčené luštěniny a obiloviny. Klíčky se dobře pěstují ve speciálních drenážních miskách, které mají v prodejnách Country Life. Je to daleko výhodnější než zastaralé pěstování na vlhké vatě v misce přikryté průhlednou pokličkou. Uspoří i místo, protože plastové průsvitné misky jsou naskládány jedna na druhé vertikálně. Každý den jednou nebo dvakrát klíčící semínka propláchneme studenou vodou a ony se nám odmění zelenými výhonky. Dáváme je do salátů, výborné jsou i jako příloha, mírně na oleji opražené. Nejlepší jsou ale syrové.


Jarní divoce rostoucí zelenina

Jakmile vyraší první výhonky kopřiv, vaříme z nich pročišťující čaj, který naše tělo zbaví zimních nánosů. Na jeden šálek stačí přelít vařící vodou lžíci kopřiv. Tento lahodný a blahodárný zelený čaj nesladíme a můžeme ho pít třikrát denně, ale ne déle než čtyři neděle. Po čtrnáctidenní pauze můžeme pokračovat – to už budou kopřivy dost velké. Budeme-li je na jednom místě pravidelně trhat či kosit, vypěstujeme si nízké křehké, stále mladé rostlinky, použitelné až do pozdního léta. Hodí se nejen do čaje, můžeme z nich dělat špenát, polévku, přidávat je do nádivky. Tradičně se dávají do velikonoční hlavičky spolu s dalšími jarními rostlinkami: potočnicí, popencem, mladými lístky pampelišky, sedmikrásky a jitrocele. Je to energetická bomba, která nás nabije mladou silou rašícího jara! A když k tomu všemu ještě přidáme pupeny hlohu, maliníku, ostružiníku nebo černého rybízu, výhonky ředkvičky, řeřichy, slunečnice či hořčice a mízu břízy, zimní strádání bude dokonale zapomenuto. V pupenech a zárodečných tkáních rostlin jsou velice účinné a zdraví prospěšné látky: enzymy, hormony, stopové prvky, vitaminy. A radost můžeme mít i z toho, že je to úplně zadarmo a při že jsme se při sbírání krásně prošli jarní přírodou.

Jarní rovnodennost z hlediska energií

První jarní den je z energetického pohledu čínské medicíny a makrobiotiky dokonale harmonický: negativní jin, které dominovalo v zimním období, je teď stejně velké jako pozitivní jang. Jasně je to demonstrováno přesně stejnou délkou noci (jin) a dne (jang). Tatáž situace se bude opakovat až za půl roku o podzimní rovnodennosti. Teď se ale oproti podzimu dny začínají prodlužovat a noci zkracovat. Narůstá pozitivní jang, které kulminuje na konci jara a začátku léta letním slunovratem.

I z tohoto pohledu je teď nejvhodnější jemná, přirozeně nasládlá chuť naklíčených obilovin a luštěnin, čerstvá i vařená zelenina. Zcela v souladu se stravou vhodnou pro předvelikonoční půst: lidé žijící v sepětí s přírodou myslí a cítí trochu podobně a v mnohém se shodnou, i když jsou od sebe vzdáleni tisíce kilometrů.

Prvním jarním dnem začíná období, kdy dominují nejvíc ze všech tělesných orgánů játra, se kterými souvisí žlučník. Poruchy jater mají vliv na oči: může se zhoršovat vidění a mohou se dělat mžitky před očima, někdo může trpět migrénou a vůbec netuší, že za tím mohou být játra. Játrům přísluší kyselá chuť a taky jim svědčí. Povzbuzuje totiž k volnému průtoku základní energii čchi – ale nesmí se to přehánět, příliš mnoho kyselého zas játrům škodí, stejně jako nadbytek sladkého a tučného jídla. Takže – opět pozor na velikonoční lahůdky! Aby to neodnesl žlučník!

A pak už se mílovými kroky blíží léto! Dozrávají třešně, první letošní ovoce, všemi vítané a milované. A jahody! Konec jara má vůni třešní, jahod a kvetoucích zahrad. Prostřeme stůl uprostřed květů a budeme se radovat ze života nad báječným zdravým jídlem obklopeni lidmi, které milujeme. Nádherná perspektiva!


Hubneme s Krásnou Životní styl
Pět tiběťanů Australská dieta

Žádné komentáře

Přidat komentář