Úvod Magazín Rajče jedlé

Rajče jedlé

Rajče je zelenina...

Až do roku 1893 nebylo jasné, zda rajče je ovoce, nebo zelenina. A o tom, kam je vlastně zařadit, rozhodoval právě v tomto roce Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix versus Hedden. Problém to byl zdánlivě prostý, ale měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Verdikt zněl: Rajče je zelenina. 

Prvními pěstiteli rajčat byli asi peruánští indiáni, kteří je používali jako potravu, a to již v 5. století před n. l. Původní rostliny, plazivé keříky s drobnými plody, jež dodnes rostou planěv oblasti jižního Mexika, indiáni vyšlechtili a dali jim aztécké jméno „tomatle“. Do Evropy rajčata přivezl nespíš Kolumbus, nejprve se pěstovala jako okrasná, masově se rozšířila až v 18. století.

Plodem rajčete jsou bobule, které mají zpravidla červenou barvu. Existují však i rajčata oranžová, žlutá, fialová, a dokonce i zelená (neplést s nedozralými plody), existují také rajčata pruhovaná. Tvarově jsou nejznámější plody hladké kulaté, mohou být však i rajčata žebernatá, podlouhlá, od velikosti třešně až po půlkilogramové hybridní obry. Pro potravinářské účely se pěstují tzv. průmyslová rajčata. Ta se sklízejí kombajny a zpracovávají se na džusy, kečupy, pyré atd. Jejich společnou vlastností je nízký obsah vody, mají tedy pevnější dužinu.

Rajčata jsou určitě velmi známá a běžně používaná zelenina. Ani v jejich případě se v dnešní době nejedná o sezonní zeleninu, v obchodech jsou běžně k dostání po celý rok. Často však jde jen o jakési barvené,
takřka umělohmotné napodobeniny toho, jak by mělo opravdové rajče chutnat. Pokud však máme k dispozici opravdu kvalitní, chutná a voňavá rajčata, pak bychom je měli konzumovat nejlépe s trochou oleje, protože tak naše tělo může lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpuštěné v tucích. Někteří lidé těžko tráví rajčatovou slupku. Ta se musí tedy odstranit, a to tak, že se rajčata spaří horkou vodou, slupka se lépe stáhne.

Rajčata obsahují 94 % vody, jsou nesmírně bohatá na draslík, sodík, hořčík a vápník, provitamin, vitamin C. Mají antibakteriální účinky, působí močopudně, projímavě a antitoxicky. Jsou výborným prostředkem při odtučňovacích kúrách, vhodným prostředkem při zácpě, ledvinových a srdečních chorobách, při poruchách trávení, avitaminóze atd. Působí protiskleroticky a v kombinaci s pohankou léčí křečové žíly, hemeroidy a zlepšují stav cév a kapilár. Mají vliv na tvorbu hemoglobinu.

Rajčata jsou vhodnou potravou pro diabetiky. Podle posledních výzkumů působí jako nezávislý ochranný faktor u rakoviny prostaty a chrání před rakovinou žaludku a plic. V rajčatech se nachází tyramin, což je látka, která působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady.

Rajčata se také mohou používat v kosmetice, jako obklady, slouží na unavenou a povadlou pokožku. Výborně působí rozkrojené rajče na hnisající rány a vyrážky. Můžeme také používat rajčatovou nať, přidává se do koupele pro osvěžení. Doma můžeme nať využít k odpuzení hmyzu.

V kuchyni mají rajčata četné využití. Zejména italská kuchyně připravuje z těchto plodů výborná jídla. V české kuchyni je nejznámější rajská omáčka, rajská polévka a lečo. Zkuste jednoduchý recept, může posloužit jako předkrm nebo lehká večeře. Lisovaný česnek osolíme a hmotu naneseme na rozkrojená rajčata. Na másle nebo olivovém oleji je osmažíme potřenou plochou dolů. Chutnají studené i teplé, samotné i s pečivem.

Archiv, časopis Krásná, Fotografie: Unsplash

 

Životní styl
Odvěké střídání měsíčních podob Zahradníkův červenec