Úvod Magazín Proč máme jíst... papriky a rajčata

Proč máme jíst... papriky a rajčata

Papriky a rajská jablíčka jsou pro naše tělo výborným zdrojem vitaminů a minerálů.

Papriky

  • zdroj vitaminu C (ve stejné váze mají zelené papriky 2x více vitaminu C než pomeranč, červené dokonce 3x)
  • zdroj beta-karotenu
  • v těle se mění na vitamin A (potřebný např. pro zdravý zrak)
  • zdroj bioflavonoidů – v organismu spolupracují s vitaminem C na posilování cév a mají antioxidační účinky (prevence proti rakovině)
  • pražením nebo grilování se neztrácejí téměř žádné živiny

Rajská jablíčka

  • zdroj vitaminu C a E
  • zdroj draslíku
  • zdroj beta-karotenu (v těle se mění na vitamin A)
  • karotenové barvivo – lykopen – chrání organismus před nádorovým bujením
  • středně velké rajče má jen 11 kcal
  • posiluje paměť a koncentraci
  • kečup z rajčat je zdravý – účinkuje proti rakovině prostaty
Životní styl
Mosaika Zdravotní sestra a T. G. Masaryk: Anna Rypáčková (1. díl)