Pomerančovník

Pomerančovník

Pomerančovník

Pomerančovníků je asi 400 odrůd.
Pomerančovník trpký, latinsky Citrus aurantium bergamia,
pochází z jihovýchodní Asie, odkud jej Arabové v 11. století převezli do Španělska.

Pomerančovník sladký, latinsky Citrus sinensis, pochází z Číny,
kde o něm nalezneme zmínky ve spisech starších než 3500 let.
Pomerančovníky byly sázeny a pěstovány v babylonských zahradách a s karavanami
se dostaly nejdříve do Indie a odtud byly převezeny portugalskými mořeplavci do Evropy.
Tento stálezelený strom kvete po celý rok a celý rok nese ovoce, hlavní sklizeň je koncem února a v březnu. Za jeden rok se z jednoho pomerančovníku může sklidit až 20 000 plodů. Z příjemně vonících květů se těží pomerančový olej (z 250 kg se získá 1 kg), sloužící k výrobě pomerančového cukru a sirupu.
Květy a kůra pomerančovníku trpkého jsou surovinami k výrobě likérů, limonád i parfémů.



Pomerančovník obsahuje ovocný a hroznový cukr, 13 minerálních látek a 14 vitaminů,
především vitamin A, B1, B2, B5, B6, C, E a PP.



Doporučuje se jako uklidňující prostředek při nervozitě a poruchách spánku, při nechutenství,
k stimulaci vyměšování slin a žaludečních šťáv, proti dávení, zácpě, horečce, bušení srdce,
při rekonvalescenci, ke zpomalení stárnutí a během růstu. Také jako kožní tonikum
na suchou kůži a prasklé žilky, jakož i k stimulaci výměny buněk, jako aromaterapie.

 

Životní styl
Beata Rajská: Filozof a módní návrhářka v jedné osobě Tantrický sex

Žádné komentáře

Přidat komentář