Úvod Magazín Novoroční menu Ladislava Nodla

Novoroční menu Ladislava Nodla

Nevíte, jaké připravit Novoroční menu? Máme pro vás jeden typ.

Předkrm: Filátko z pstruha s pikantní zeleninou

  • 2 středně velcí pstruzi,
  • 1 malá cibule,
  • 1-2 rajčata,
  • 1 menší paprika,
  • 2 lžíce kvalitního oleje nebo 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla,
  • 1 lžička kečupu,
  • sůl,
  • mletý černý pepř,
  • směs čerstvých (mražených) bylinek (šalvěj, bazalka, rozmarýn)

Očištěné ryby podélně rozpůlíme, zbavíme kůže a vykostíme. Omyté bylinky jemně posekáme a promícháme. Připravené pstruhy pak osolíme, opepříme, potřeme směsí bylinek a necháme asi hodinu marinovat. Oloupanou cibuli a omytá rajčata i papriky pokrájíme na klínky. Uleželé ryby obou stranách lehce opečeme, přidáme k nim zeleninu a vše znovu krátce orestujeme. Pro pikantní chuť i barvu ještě vmícháme kečup a předkrm pak necháme náležitě vychladit. Podáváme s bílým pečivem.

Hlavní chod: Kuřecí stehýnka s broskví

  • 4 vykostěná kuřecí stehýnka,
  • 1 lžíce kvalitního oleje,
  • 1 lžíce másla,
  • 4 půlky kompotovaných broskví,
  • 1 lžíce medu,
  • sůl,
  • mletý bílý pepř

Kuřecí maso osolíme, opepříme a zvolna upečeme na směsi másla a oleje. Měkká stehýnka vyjmeme, do výpeku přidáme broskve i med a krátce prohřejeme. Podáváme s malou zeleninovou oblohou a se směsí klasické i divoké (černé) rýže.

Dezert: Pečené jablíčko se zmrzlinou a šlehačkou

  • 4 stejně velká, vyzrálá jablka (po 80 g),
  • 1,5 dl zmrzliny,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžička medu,
  • 2-3 lžíce bílého vína,
  • šlehačka,
  • ořechy,
  • oplatky

Oloupaná jablka zbavíme jádřince a naskládáme do malého kastrůlku. Přidáme k nim máslo, med i víno a pečeme v horké troubě asi osm minut. Ovoce přeložíme na talířky, otvory po jádřinci vyplníme zmrzlinou, vše ozdobíme šlehačkou, jádry ořechů, malými řezy oplatky a dezert okamžitě podáváme.

Archiv, časopis Krásná 2007

Pel-mel
Zelené střepy a střípky - Na západní frontě klid Celý život na dvou židlích (1. díl)