Dobroty pro mlsný císařský jazyk - Lívanečky s borůvkovou pěnou přelité koňakem

Dobroty pro mlsný císařský jazyk - Lívanečky s borůvkovou pěnou přelité koňakem

Dobroty pro mlsný císařský jazyk - Lívanečky s borůvkovou pěnou přelité koňakem

V době empíru kralovala v životním stylu francouzská móda. Týkalo se to i gastronomie. Pryč byla doba přejídání. Sice se stále podávalo menu o několika chodech, porce byly ale menší a uměřenější.

Lívanečky s borůvkovou pěnou přelité koňakem

(4 porce)

  • 300 g hladké mouky
  • 0,5 l vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžíce krupicového cukru
  •  - citronová kůra
  • 3 vejce

Borůvková pěna:

  • 4dl šlehačky
  • 100g borůvek
  • 50 g moučkového cukru

 

1/ Ve vlažném mléku a cukru rozetřeme droždí a pak vlijeme do hladké mouky. Dobře rozmícháme, přidáme vajíčka, citronovou kůru a vanilkový cukr. Z těsta usmažíme na rozpáleném tuku lívanečky.

2/ Smetanu šleháme s cukrem. Když začne tuhnout, vsypeme borůvky a vyšleháme dotuha. Hotovou pěnou zdobíme lívanečky a přelijeme koňakem nebo brandy

Recepty připravil mistr kuchař Josef Kačírek. Archiv, časopis Krásná 2012

Pel-mel
Slunce a Měsíc ve znamení Zvěrokruhu - Blíženci Marie Kalbáčová: Chtěla jsem být cukrářkou

Žádné komentáře

Přidat komentář