Koriandr

Koriandr

Koriandr

Zmínku o koriandru najdeme už ve Starém zákoně. Koriandr se přidával do kadidel při různých rituálech, vhazoval se do ohně. Řekové a Římané ho používali jako koření i jako přísadu do léků a kořeněných vín nebo k přípravě uzeného masa.

Koriandr latinsky Coriandrum sativum; lidově: čínská petržel, koliandr, kyšnec, kyšinec.

Ve středověku byl považován za afrodiziakum a přidával se do nápojů lásky. Věřilo se, že když se vyseje koriandr na zahradu, ochrání dům před zlem stejně jako doma zavěšená „koriandrová kytice“. Semena koriandru nošená v oblečení prý zaženou bolest hlavy a jí-li je rodička, bude mít chytré dítě. Semena koriandru obalená cukrem – cicvárková semínka – se používala proti bolestem břicha.

Tato jednoletá rostlina patří do stejné skupiny jako kopr či petržel, jíž se podobá vzezřením i použitím. Používají se především lístky a semena. Čerstvé listy mají silné aroma a vyznačuje se jím hlavně indická, gruzínská a latinskoamerická kuchyně. Jako koření se využívají hlavně semena, která chutí připomínají směs citronu, šalvěje a kmínu. U nás je známe hlavně jako součást nálevu pro nakládání zeleniny a hub a jako součást směsí kari. Používají se při výrobě uzenin, likérů nebo cukrovinek. Kandovaná semínka se žvýkají pro odstranění pachu z úst.

Koriandr obsahuje silici, která podporuje vylučování žaludečních šťáv, čímž podporuje trávení, odstraňuje nadýmání a zbavuje křečí hladkého břišního svalstva.

Archiv, časopis Krásná 2007

Pel-mel
Slunce a Měsíc ve znamení Zvěrokruhu - Střelec Jiří Kolbaba - Indonésie mi změnila život (1. díl)

Žádné komentáře

Přidat komentář