Hruška

Hruška

Hruška

Foukej, foukej, větříčku, shoď mi jednu hruštičku…

Ano, řeč dnes bude o hrušce, jak napovědělo první dvojverší velmi známé a také velmi staré lidové písničky. To, že jsme si písničku o jedné shozené hruštičce, či dokonce o dvou sladkých hruštičkách prozpěvovali
coby školou povinní, svědčí o tom, že rovněž tento druh ovoce patří (vedle již zmiňovaného jablka)
k našim nejznámějším. A že tato známá „lidovka“ má na svém hrbu několik stovek let života je dokladem,
že hrušky patří v Čechách rovněž k nejstaršímu pěstovanému ovoci.



Nejsou sice tak rozšířené (opět ve srovnání s jablky), ale to pouze proto, že rostou zhruba do nadmořské výšky 500 m, zatímco jablko určitě o celé dvě stovky výš. Takže pouze strach z výšky hrušce nedovolí,
aby byla tam, kde jablko. Přesto se však hrušky pěstují poměrně hojně a jsou běžně dostupné.
Nechme parametrů, zakousněme se, jde to lehce – tedy pokud je hruška správně vyzrálá.
Zakousnutí jako do másla! Ten příměr není náhodný, neboť nejznámější hrušky se jmenují právě máslovky. Že hrušky jsou plné vitaminů, ví každý, že větší množství může způsobit u někoho nadýmání či tzv. rychlý případ, to ví snad také každý. Mnozí jistě vědí i to, že bohatství cukru v hruškách
(byť toho zdravějšího – fruktózy) nesvědčí našemu chrupu. Takže všeho s mírou!
Sušené hrušky si ovšem můžeme dopřát hojně a bez rizika.
Anebo hrušky jinak? Třeba tekuté? Taková hruškovice…

A nebo u našich západních sousedů Willams, což je vlastně totéž, ale velmi proslulá značka.
Že ani tohle pitíčko není to pravé ořechové? Promiňte, hruškové? Tak zkuste povařit hrušky se skořicí, hřebíčkem a cukrem. Báječný kompot. A teď úplně to nejdůležitější o hruškách. Víte vůbec, že hruška je jediné zásadité ovoce? Pozor, i ta přezrálá a přesladká! Ostatní ovoce (třebaže přezrálé) je bohužel kyselé! Říkám bohužel, protože to kyselé nám jaksi neprospívá. Tak třeba, kyselá půda, kyselé ovzduší, kyselé deště
a k tomu kyselý obličej. Není toho kyselého až příliš? A tak navzdory všemu dejte si raději hrušku!
Zejména tehdy, máte-li nějaký důvod tvářit se kysele! Třeba to přejde.
Takže nejen pro zdraví, ale i pro dobrou náladu si dejte hrušku!

 

Životní styl
Monika Drápalová a její ateliér Modrá v Praze a v Lyonu Chlapi to mají taky těžký

Žádné komentáře

Přidat komentář