Úvod Magazín Dýňová polévka podávaná v dýni

Dýňová polévka podávaná v dýni

Chutná sezonní polévka, lepší než od maminky
6 porcí, příprava 2 hodiny

Budete potřebovat:
• 1 a ½ hrnku lehce stlačených krutonů z bílé veky s cibulí (více níže)
• 1 a ¼ hrnku cibule nakrájené na drobno
• 80 g másla
• 2 kg zdravé dýně (slupka musí být beze skvrn)
• 1 hrnek hrubě nastrouhaného sýra, nejlépe švýcarského typu
• 2 polévkové lžíce másla
• 1 a ½ litru kuřecího vývaru (lze použít i zeleninový)
• ½ hrnku smetany, lze použít i zakysanou
• 1/3 hrnku čerstvě nasekané petrželky

Postup:
1) Z dýně odřízneme její špičku tak, aby byla v jednom kuse a dala se použít jako poklička.
Dýni vyčistíme od jejího středu a zrníček a dobře umyjeme. Snažíme se nevydlabat moc její dužiny,
ta po pečení polévky v troubě změkne natolik, že ke každému servírování kousek vydloubneme
a přidáme do misky s polévkou. Vnitřek dýně pečlivě a velkoryse vymažeme máslem a položíme na pekáč. (Nezapomeňte si vybrat takovou dýni, aby se vešla do vaší trouby!)

2) Nakrájíme bílou veku (bez kůrky) na kostky a dáme je na suchou pánev, kde je za stálého míchání
a otáčení opečeme. Také je můžeme na několik minut vložit do trouby na gril, dokud nezezlátnou.
Mezitím na pánvi rozpustíme máslo a přidáme nasekanou cibuli, a za stálého míchání ji opékáme,
dokud nezesklovatí. Poté k ní přidáme krutony z veky a opět za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.

3) Takto opečenou veku s cibulí a máslem vložíme do dýně spolu s hrubě nastrouhaným sýrem a dobře promícháme. Poté do dýně nalijeme kuřecí nebo zeleninový vývar, zhruba 5 cm pod její okraj. Přidáme sůl, pepř a špetku šalvěje a vše opatrně promícháme.

4) Dýni vložíme v pekáči do trouby (do spodní části), kterou jsme předtím rozehřáli na 200 °C.
Pečeme zhruba hodinu a půl, ale po 45 minutách dýni raději kontrolujeme,
aby se nerozpekla natolik,  že by se rozpadla.

5) Před servírováním přivedeme v hluboké pánvi smetanu do varu.
Poté ji velmi opatrně vmícháme do polévky v dýni a zasypeme petrželkou.

6) Dýni postavíme doprostřed stolu a při servírování do každé misky přidáme trochu z její měkké dřeně.

recept od JULIA CHILD

Pel-mel Životní styl
Pavel Vrba Babiččiny gratinové brambory se šunkou