Úvod Magazín Diety pro rychlé zhubnutí – ano, či ne?

Diety pro rychlé zhubnutí – ano, či ne?

Každá doba má svá kritéria krásy. Doby, kdy korpulentní Věstonické venuše a barokní kypré tvary byly zbožňovány a jejich zjevná nadváha byla pokládána za ideální, jsou tytam. Dnešní svět fandí štíhlosti! Krásné oblečení, po kterém v koutku duše touží téměř každá, je předváděno superštíhlými vznosnými idoly a posiluje komplexy méněcennosti u všech ostatních. Kila navíc jsou všeobecně pokládána za prohřešek, za něco neestetického a nevábného.

Můžeme si stokrát říkat, že jsme nad věcí, že se nás to netýká, že se pořádným mužským líbí pořádné ženy se správnými výraznými křivkami – a stejně čas od času každá z nás podlehne nějaké zaručené dietě, která slibuje kýženou štíhlost. V několika pokračováních se některým z nich podíváme na zoubek.

Atkinsonova dieta

Drží ji slavní herci a známé osobnosti: Brad Pitt, Jennifer Anniston, Geri Halliwell. Díky ní fantasticky zhubla Renée Zellweger, Victoria Beckham na ni také nedá dopustit a je stále, i po dětech, štíhlá jako proutek. V čem spočívá úspěch této diety? Na první pohled to vypadá neuvěřitelně: tuky jsou tu povoleny, másla, vepřových škvarků a olivového oleje si můžete dopřát bez omezení a vůbec nemusíte počítat kalorie! Není předepsáno, kolik jídla smíte sníst, a zaručeně nikdy nemusíte mít hlad! Nikdo vám nezakazuje syté a výživné potraviny, kterými téměř všechny ostatní diety opovrhují!

Tři fáze

V první, zaváděcí fázi trvající 14 dnů se smíte přejídat masem a tučnými potravinami, nesmíte však překročit příjem 20 g sacharidů denně (jeden plátek knackebrotu obsahuje 7 g sacharidů). V druhé fázi můžete pomalu přidávat sacharidy, ne však více než 5 g týdně. Třetí fáze nastává, když jste se dostali na požadovanou váhu, sacharidů ale stále jíte daleko méně než v běžné stravě. Nikdy nejíte bílé pečivo ani žádné jiné výrobky z bílé mouky.

Co je zakázáno

Výrazně omezena je, jak vidno, spotřeba glycidů, sacharidů. Zakázány jsou tedy i brambory, bílá rýže, kukuřice, chléb, bezvaječné těstoviny, všechno, ale úplně všechno, v čem je cukr, med nebo melasa. Nesmíte tedy pít žádné slazené limonády ani pivo, zavrhnout musíte zmrzlinu všeho druhu, kompoty a sirupy. Zapomenout musíte na banány, rozinky, meloun, ananas, hrušky. Ani zeleninu nemůžete jíst všechnu, vyloučit musíte červenou řepu a mrkev, nesmíte se dotknout hrachu, fazolí i jiných luštěnin. Alkohol je na začátku zakázán (alespoň první týden), pak je povoleno suché bílé víno.

Co smíte jíst

Povoleno je malé množství čerstvé nebo mražené zeleniny (kromě té zakázané), ovšem až po dvou nebo třech týdnech, kdy se tělo dostane do správného režimu – ale i pak si můžete dát maximálně dva malé šálky okurkového, zelného nebo celerového salátu denně. Ovoce je doporučeno (opět kromě toho zakázaného), ale měli byste ho jíst hodinu před hlavním jídlem nebo dvě hodiny po něm. Smíte sníst i trochu pečiva z celozrnné nebo ovesné mouky a vaječné těstoviny – ale zpočátku ne více než 20 g denně. Základním pilířem Atkinsonovy diety je maso, ale bez kůže. Měly by se jíst pouze přiměřené porce (což je velice individuální a vágní) a poslední jídlo by se mělo konzumovat nejpozději ve 20 hodin. Smíte tučné salámy typu uherák či čabajka, uzené makrely, uzené sardinky či sledě. A vše si lze důkladně okořenit. Mléka a mléčných výrobků, tučných sýrů plísňových i jiných (kromě smetanových a tavených) si můžete dopřát, kolik chcete. Čím tučnější, tím lepší! A bomba pro milovníky čokolády: vůbec si ji nemusíte odpírat, ovšem měla by mít minimálně šedesátiprocentní obsah kakaa a neměl by v ní být cukr.

Dieta postavená na hlavu

Přesně takhle pojmenoval svou knihu v roce 1866 anglický tesař William Benting. Při své výšce 160 cm vážil 90 kg a připadal si příšerně tlustý. A tak ze své stravy vyloučil úplně všechno kromě slaniny, hovězího, skopového, ledvinek, ryb a zeleniny (ale brambor se ani nedotkl, stejně jako všech ostatních obvyklých příloh). Za půl roku vážil jen 67 kg a svou váhu si udržel až do 81 let, kdy zemřel. Za sto let jeho knihu objevil dr. Atkinson, inspiroval se jí při svých bádáních a roku 1972 předložil světu dietu, která preferuje živočišné bílkoviny před uhlohydráty.

Naprosto originální dietu, při které smíte sníst celou tučnou husu, a přesto hubnete, od té doby vyzkoušely statisíce lidí: konečně něco, co nás téměř neomezuje a co nám chutná! Ti chytřejší se ale ptají: je to vůbec zdravé? Vždyť to odporuje mnoha zásadám zdravé výživy!

Co na to odborníci?

Ti jen žasnou. Většinou vůbec s tímto stylem stravování nesouhlasí, připadá jim nebezpečný, ohrožující zdraví. Bílkoviny jsou těžko stravitelné, sice tělu dodají energii, ale většina z ní je použita zpětně na jejich trávení. Při dlouhodobé konzumaci většího množství živočišných bílkovin se zvyšuje zátěž ledvin a jater, tělo nestačí odbourávat metabolický odpad vzniklý trávením masa (především amoniak a kyselinu močovou) a ten zůstává v krvi – a to zase poškozuje nervy, klouby, srdce a další orgány. Podle novějších teorií tělo sice dokáže znovu recyklovat 70 procent svého vlastního bílkovinného odpadu – ale jak to zvládne, když je mu stále znovu a znovu dodáván nadbytek bílkovin?

A co přemíra živočišných tuků, nasycených mastných kyselin? Jak vypadá hladina cholesterolu v krvi lidí stravujících se podle Atkinsona? Jejich cholesterol musí být nutně zvýšený, což souvisí s rizikem kardiovaskulárních chorob, vysokým tlakem, žlučovými kameny. U mladých lidí se to ještě neprojeví, ale starší organismus by určitě na stravu plnou másla, smetany, škvarků, uheráků, čabajek a tučné drůbeže těžce doplatil.

A čokoláda, která je přímo doporučována? V poslední době se objevuje mnoho zpráv o její prospěšnosti – ale nepíšou je čokoholici? Přinejmenším je známo, že kakao kromě tropických plísní (a jejich neodstranitelných zplodin) obsahuje brom, který úspěšně tlumí vášně. Což se může někdy hodit – ale ne vždycky.

Někteří odborníci mluvili v souvislosti s Atkinsonovou dietou i o zvýšeném riziku rakoviny.

Navíc je tato dieta velice jednostranná, chybí při ní také vitaminy, které je třeba doplňovat uměle. A to nejlepší nakonec: po jejím ukončení nastupuje jojo efekt a původní váha se nejen vrátí, ale většinou se i zvýší.

MUDr. František Jiřík: „Tato dieta v podstatě naprosto odporuje fyzikálním zákonům, protože přesto, že člověk přijímá daleko více kalorií, hubne. Nastupuje totiž tělesná chemie. Při absenci glycidů tělo okamžitě začne spalovat tukové rezervy, organismus si vytváří krevní cukr z bílkovin. Rozhodně bych doporučil brát vitaminové tablety a přidat navíc zvláště vitamin B. Při nedostatku vlákniny bude docházet k zácpě, takže jako doplněk by byla také na místě alespoň rozpustná vláknina z lékárny. Tato dieta je naprosto nevhodná u těch, kteří mají problém s ledvinami, při onemocnění srdce a cév a pro cukrovkáře léčené inzulínem.“

Názor ezoterika: „Atinsonova dieta je jednou z jednostranných typů diet, kdy je zhruba polovina orgánů energeticky nedosycována a druhá naopak předávkována. Výsledek je ten, že nefunguje vzájemný synergismus orgánů, což se projeví formou hubnutí. To horší se dostaví později, až dojde k vytvoření destruktivních orgánových vazeb.“

Zkušenosti obézních žen, které dietu vyzkoušely

Danka: „Zhubla jsem o 46 kg za tři měsíce. Původně jsem měla 140 kg. Cítila jsem se po celou dobu diety jako nabitá energií. Brala jsem přitom denně dynamisan, vitaminy a hodně céčka. Je to zázrak pro ty, kteří jako já nevydrží hladovět u redukční diety.“

Jana:„Víte, ona je tahle dieta úžasně diplomatická a mazaná. Můj tatínek vždy říká: zhubnout, to je nežrat. Jak já se mu v duchu smála, když jsem se první dny cpala grilovaným kuřetem, škvarky, vepřovým masem, kolik jsem chtěla! To byl ráj, ne dieta! Ale za týden už jen ďobnete do kuřete, škvarky ani nevidět, maso s donucením, a tak najednou po měsíci zjistíte, že jste měli za den kousek sýra, lžičku smetany a kousíček ryby. A jsme u toho, co říká tatínek. Proto nedám na Atkinsona dopustit, je to dokonale psychologicky propracované. Od začátku vám dovolí sníst povolených věcí, kolik snesete – ale odnaučí vás se cpát. A fakt jsem těch 40 kg zhubla!“

Příklad denního jídelníčku

Snídaně: neslazená káva se spoustou šlehačky, 2 volská oka se slaninou, 50 g ementálu, 50 g šunky
Svačiny: 200 g šunky nebo balení hermelínu, 20 dkg anglické slaniny apod.
Oběd: půl grilovaného nebo pečeného kuřete s máslem, malý míchaný okurkový salát
Večeře: pečená kachna nebo 250g steak, káva bez cukru, 15 dkg nivy

Archiv, časopis Krásná 2008

Pel-mel Životní styl Hubneme s Krásnou
Klára Červenková: profesorka z podhradí (1. díl) Klára Červenková: profesorka z podhradí (2. díl)