Úvod Magazín Dezert plovoucí ostrovy

Dezert plovoucí ostrovy

Ilustrační fotografie

Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američan, který by neznal její jméno, a její kuchařka v každé domácnosti za velkou louží patří k rodinnému stříbru.

6–8 porcí, příprava 50 minut

Budete potřebovat:

• 1 polévkovou lžíci změklého másla
• ¼ hrnku moučkového cukru
• 12 vaječných bílků
• špetku soli
• 2 a ½ hrnku pískového cukru
• 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
• 1/3 hrnku vody
• 2 hrnky krému Anglaise: 6 vaječných žloutků, 2/3 hrnku cukru, 1 a ½ hrnku horkého mléka, 1 polévková lžíce vanilkového extraktu, 3 polévkové lžíce másla, 2 polévkové lžíce koňaku nebo podobného likéru

Postup:

  1. Nejprve si připravíte krém Anglaise. Vaječné žloutky smíchejte v kastrůlku s cukrem. Rychle hněťte 2–3 minuty, dokud nevznikne hladká hustá žlutá směs. Pomalu přimíchejte horké mléko, nešlehejte, nechcete, aby vznikla pěna. Kastrůlek dejte na mírný oheň a dřevěnou vařečkou velmi pomalu míchejte. Krátce předtím, než směs dojde k varu, odstavte z plamene. Krém je hotový ve chvíli, kdy na vařečce utvoří lehce zhoustlou vrstvu, kterou musíte z vařečky setřít prstem, sama z ní nestéká. Vmíchejte vanilkový extrakt, koňak nebo rum a podle přání i máslo.
  2. Vaječné bílky smíchejte s 1 a ½ hrnku pískového cukru a ušlehejte v hustý sníh spolu se špetkou soli. Poté přimíchejte vanilkový extrakt a sníh souměrně rozetřete do máslem vymazané skleněné zapékací misky. Poprašte moučkovým cukrem a pomalu pečte 35–40 minut v troubě vyhřáté na 120 °C. Sníh je hotový ve chvíli, kdy se zvedne o pár centimetrů, je stále ještě bílý a vytáhnete z něj suchou vidličku či dřevěnou špejli.
  3. Do servírovací misky či hlubokého talíře nalijte trochu krému Anglaise, nakrájejte kousíčky sněhové pěny a položte je do krému jako plovoucí ostrůvky či ledovce.
  4. Nakonec připravte karamel. Na pánvi smíchejte vodu s jedním hrnkem pískového cukru a za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte z ohně a pohybujte pánví sem a tam, abyste se ujistili, že je všechen cukr teplem rozpuštěn. Pánev zakryjte a vařte na středním plameni, dokud směs nezačne bublat. V momentě, kdy začne karamel hnědnout, odstavte pánev z ohně a přelijte jím sněhové ostrovy plovoucí v krému.
Životní styl
Měsíc zahradníkem - Březen Olga Walló, tiše a pro sebe - Mé milé krávy