Dělená strava - A je to tak jednoduché (2. díl)

Dělená strava - A je to tak jednoduché (2. díl)

Dělená strava - A je to tak jednoduché (2. díl)

Dodáme-li svému tělu bílkoviny i sacharidy najednou, trávicí orgány trpí, protože jsou přetěžovány a dezorientovány.

Proč oddělovat bílkoviny od sacharidů?

Jíme-li bílkovinná jídla společně s uhlohydráty, vznikají trávicí problémy v různých podobách. Nejčastěji je to nadýmání. Způsobují to chemické procesy v trávicím ústrojí.

Sacharidy potřebují pro správné zužitkování zásadité prostředí, kdežto jídla převážně bílkovinná se nejlépe využijí v prostředí kyselém. Proces trávení sacharidů se startuje již v ústech slinami, které obsahují enzym amylázu. Důkladným žvýkáním se štěpí škrob, jedna z forem sacharidů, a působením enzymu vzniká cukr. Proto dlouho žvýkané sousto – například chleba – v ústech zesládne. Maso tohle nedokáže! Kyselé prostředí nutné k trávení bílkovin v ústech nemáme. Teprve v žaludku vzniká enzym pepsin, schopný štěpit bílkovinnou potravu.

Když jíme současně bílkoviny a sacharidy, mohou žaludeční kyseliny spolu s pepsinem bránit účinku enzymu amylázy obsaženého v rozžvýkaném sacharidu. Pak v konečném důsledku je sacharid málo štěpen a odchází do trávicího ústrojí nestráven, nevyužit. Jíme-li však v jednom jídle pouze sacharidy, žaludek vytváří jen minimum kyselých šťáv a trávení sacharidů nic nebrání.

Neméně důležitý je při trávení pankreas, slinivka břišní. V jedné jeho části jsou produkovány hormony inzulin a glukagon, regulující hladinu krevního cukru. Tohle všichni dobře známe. Méně je však známo, že v další části pankreasu jsou vytvářeny trávicí enzymy.

Bílkoviny dokáže štěpit enzym trypsin a chymotrypsin, kdežto nám již známá amyláza štěpí sacharidy. Dodáme-li svému tělu bílkoviny i sacharidy najednou, trávicí orgány trpí, protože jsou přetěžovány a dezorientovány. Kombinujeme-li potraviny dlouhodobě nevhodně, přetížení pankreasu vede k nedostatečnému trávení. Ve střevech pak dlouho kvasí a zahnívají špatně nebo málo natrávené zbytky jídla. Zatěžují se tím neúměrně střeva i játra, která jako čistič toxinů musí pracně likvidovat shnilé látky z nedostatečně strávených potravin.

Postupem času tohle všechno může způsobit závažné zdravotní problémy. Jsme první na světě v počtu nemocných rakovinou tlustého střeva. Nemá na to vliv česká tradiční strava, permanentně kombinující bílkoviny se sacharidy?

Vědeckými výzkumy se navíc zjistilo, že dělenou stravou se kromě jiného zesiluje proces okysličování tuků, a tak se eliminuje obsah nežádoucích tuků v těle, snižuje se tělesná hmotnost, a navíc se vylučuje přebytečná voda ze všech tkání. Kromě ozdravujících účinků má tedy tento způsob stravování nezanedbatelně pozitivní vliv i na štíhlou linii a brání rozvoji obezity.

Samé výhody, nemyslíte? Navíc dělená strava může být fantasticky dobrá!

Životní styl
Dělená strava - A je to tak jednoduché (1. díl) Jak nakupovat zdravou stravu (1. díl)

Žádné komentáře

Přidat komentář