Dělená strava (1. díl)

Dělená strava (1. díl)

Dělená strava (1. díl)

Vzájemně neslučitelné potraviny mohou mít zásadní negativní vliv i na obezitu, jinými slovy: nebudeme-li respektovat zásady dělené stravy, dá se předpokládat, že pořádně ztloustneme!

Zkusili jste už kombinovat potraviny podle zásad dělené stravy? Opakování je matka moudrosti – a tak si to v kostce poněkud obohacené dalšími údaji můžeme říct ještě jednou.

Inkompatibilní potraviny (tedy v tomto případě bílkoviny pojídané současně se sacharidy) kromě jiného dokážou zhoršovat trávení, způsobují kvašení a hnití ve střevech a narušují také vstřebávání důležitých látek. Zatěžují se nadbytečně střeva, játra a slinivka břišní, což může vést k velkým zdravotním problémům. Vzájemně neslučitelné potraviny mohou mít zásadní negativní vliv i na obezitu, jinými slovy: nebudeme-li respektovat zásady dělené stravy, dá se předpokládat, že pořádně ztloustneme! Kromě jiného.

Pokud ale respektujeme všechny zásady dělené stravy, docílíme výrazného zlepšení svého zdravotního stavu, budeme daleko odolnější, nebudeme tolik trpět únavami a budeme mít i nesrovnatelně lepší náladu. Navíc má tento způsob stravování i zeštíhlující účinek! Celý zázrak tedy spočívá v zásadním oddělování jídel převážně bílkovinných od jídel převážně sacharidových. Mohou a mají se ale kombinovat s jídly neutrálními.

Bílkoviny čili proteiny jsou obsaženy hlavně v masech všeho druhu, ve vejcích, mléku a mléčných výrobcích a v luštěninách. Do této skupiny je v zásadách dělené stravy zařazeno i kyselejší ovoce, sušší vína a podobně. Bílkoviny se podílejí na tvorbě a údržbě buněk, tkání a orgánů. Jsou nezbytné pro vznik některých hormonů a žlučových kyselin. Tvoří je aminokyseliny – některé si naše tělo dokáže vyrobit samo, jiné mu musíme dodávat stravou. Nedostatek bílkovin může způsobit ztrátu svalového tonusu, při dlouhodobějším nedostatku ubývá svalová tkáň. Nebezpečný je ale i přebytek proteinů, způsobující trávicí poruchy, nadbytek kyseliny močové a následně dnu i jiné nebezpečné choroby. Neměli bychom tedy konzumovat příliš velké množství bílkovin.  Vážíme-li například 60 kg, vhodná denní dávka je asi 20 dkg masa nebo nízkotučného sýra. Jsme-li vegetariáni či vegani, postačí 20–30 dkg luštěnin – to opět záleží na naší váze. Ti těžší potřebují samozřejmě více, ti málo vážící podstatně méně.

Sacharidy (cukry, glycidy a škroby) jsou hlavní energetický zdroj našeho těla. Pokud jsme štíhlí, měly by tvořit větší část naší stravy, rozhodně ale ne ve formě cukru, nýbrž spíše v podobě rýže, brambor, celozrnných obilnin a výrobků z nich (chléb, pečivo, těstoviny, müsli atd.) a sladšího ovoce. Sacharidy udržují náš organismus v dobré kondici, jsou nezbytné pro správnou funkci srdce a mozku a jsou zdrojem dobré nálady. Nemusíme to ale s nimi přehánět, protože naše tělo dokáže vyrobit potřebnou glukózu ze svých tukových zásob. Takže máme-li nadváhu v podobě nežádoucích „špeků“, neobávejme se nedostatku sacharidů! Spíše bychom se měli bát jejich přebytku. Jejich přemíra totiž vyvolává kromě obezity i trávicí poruchy, hypoglykemii, zubní kazy a únavu.

Neutrální skupina se může kombinovat buď s bílkovinnými nebo se sacharidovými jídly. Jsou to hlavně zelenina, houby, koření, bylinky a mořské řasy. Patří sem ale také tučné a zakysané mléčné produkty, ořechy všeho druhu a tuky. S těmi posledními raději opatrně! Tuky čili lipidy jsou sice nepostradatelné pro správnou činnost organismu, neobejde se bez nich tvorba buněčných membrán a neuronů, nedokážeme bez nich využít vitaminy A, D, E a K, a navíc dodávají energii, jejich přebytek ale samozřejmě způsobuje nejen tloustnutí, ale i zanášení krevních a mízních řečišť, přebytek cholesterolu a blokaci energie. Neměli bychom jich sníst více než 60 gramů denně, včetně skrytých tuků např. v sýru a pečivu. To všechno sice všichni dobře víme, leč dost často na to nedbáme.

Nic se nesmí přehánět, a u tuků to platí několikanásobně! Při jejich konzumaci bychom měli dbát následujících rad:

  • vyhýbat se živočišným tukům, volit raději za studena lisované kvalitní rostlinné oleje;
  • tuky doplňovat vlákninou, nejlépe zeleninou; + nikdy nekombinovat tuky s ovocem či cukrem (žádná šlehačka, žmolenka na koláče atd.) ;
  • po požití tuků bychom měli počkat nejméně hodinu, než budeme jíst ovoce;
  • ovoce bychom měli jíst samotné a pak počkat nejméně dvacet minut s jiným jídlem, ovšem jsou-li v onom jídle tuky, počkejte raději hodinu! Kombinace ovocných kyselin a cukrů s tuky časem totiž vytváří nánosy v žilách a cévách v podobě téměř neodstranitelných plátů! Následky jsou nedozírné!
Životní styl
Celulitida Dělená strava a Měsíc (2. díl)

Žádné komentáře

Přidat komentář