Babiččiny gratinové brambory se šunkou

Babiččiny gratinové brambory se šunkou

Babiččiny gratinové brambory se šunkou

Jednoduchý recept na lahodnou večeři:

4 porce, příprava 60 minut

Budeme potřebovat:
• ¾ kg brambor na vaření
• 2 hrnky omáčky z hořčice a česneku (více níže)
• 50 g másla
• 5 rozlisovaných stroužků česneku
• 2 lžíce dijonské hořčice
• 1 a ½ hrnku strouhaného sýra, nejlépe švýcarského typu, nebo mix mozzarely a čedaru
• 2 a ½ hrnku vařené šunky nakrájené na kostičky, nebo tenké plátky
• sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek
• Špetku šalvěje nebo tymiánu

Postup:
1) Brambory očistíme a krájíme na zhruba půl centimetrové
plátky, které vkládáme do hrnce se studenou vodou, aby nám
nezhnědly. Když jsou všechny nakrájené, dáme přikrytý hrnec na
sporák a přivedeme k varu. Poté odstraníme poklici a vaříme 3-4
minuty, aby brambory mírně změkly. Brambory slijeme a opět hrnec
na 3 minuty přikryjeme, nenecháváme však poklici na hrnci
déle, aby se brambory v páře až příliš nedovařily.

2) Nyní si připravíme omáčku z hořčice a česneku.
Ze 3 polévkových lžic másla, 4 polévkových lžic hladké mouky
a 2 hrnků horkého mléka uděláme bešamel: na pánvi rozpustíme
máslo a dřevěnou vařečkou vmícháme mouku. Mícháme na středním
ohni 2 minuty od momentu, kdy se začne tvořit pěna. Odstavíme
z ohně, a až ustane bublání, vylijeme do směsi 1 a ½ hrnku horkého
mléka a velmi rychle jej vmícháme. Poté opět dáme na sporák
a na mírném ohni mícháme 2 minuty od chvíle, kdy bešamel začne
vřít, a podle potřeby vmícháváme zbytek mléka tak, aby byl bešamel
středně hustý. Dochutíme solí a pepřem a vmícháme
dijonskou hořčici a česnek.

3) Dno zapékací mísy vymazané máslem potřeme asi centimetrovou
vrstvou hořčicovo-česnekové omáčky, poté naneseme vrstvu plátků
brambor, vrstvu šunky, další vrstvu omáčky a navrch sýr.
Pokud máme hlubší zapékací mísu, rozdělíme si všechny ingredience
na poloviny a každou vrstvu opakujeme dvakrát.

4) Připravený pokrm můžeme dát do lednice až po dobu 24 hodin
nebo rovnou začít zapékat. Asi hodinu před servírováním rozehřejeme
troubu na 190 °C. Když je trouba vyhřátá, vložíme zapékací mísu do její
horní třetiny a pečeme zhruba 45 minut, dokud není povrch
zlatavý a lehce křupavý se zhnědlými místy.

recept od JULIA CHILD

Pel-mel Životní styl
Dýňová polévka podávaná v dýni Druhá česká lékařka se švýcarským diplomem MUDr. Anna Bayerová

Žádné komentáře

Přidat komentář