ALBERT HAUPTMANN: Vaření se musí dát maximum péče i něco ze sebe

ALBERT HAUPTMANN: Vaření se musí dát maximum péče i něco ze sebe

ALBERT HAUPTMANN: Vaření se musí dát maximum péče i něco ze sebe

KUŘECÍ PRSTÝNKY S FRANCOUZSKOU ZELENINOU (4 PORCE)

200 g kuřecích prsíček, 400 g mrazené zeleninové směsi (fazolové lusky, paprika, cibule, brokolice, žampiony), 50 g oleje, pepř, 150 g rýže

Zeleninu lehce osmahneme na části oleje a okořeníme. Kuřecí řízky pokrájíme na proužky (2x10 cm), osolíme, opepříme, stočíme do prstýnků a ugrilujeme (opečeme). Rýži důkladně propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Pak ji krátce orestujeme na zbytku oleje, zalijeme vodou a zvolna vaříme asi patnáct minut pod pokličkou. Podáváme jako přílohu k francouzské zelenině a kuřecím prstýnkům.
Doporučení: lze použít už hotovou zmrazenou francouzskou zeleninovou směs s předem namíchaným kořením. K tomuto pokrmu je velmi lahodná rýže Basmati (rýže s dlouhými štíhlými zrny výrazné vůně
s oříškovým nádechem).



ŠPENÁT ZAPEČENÝ S BRAMBOREM (4 PORCE)

450 g čerstvého (nebo zmrazeného) listového špenátu, 50 g sýru typu Parmezán, 400 g uvařených brambor, 0,2 l smetany, 1 vejce, 50 g cibule, 10 g česneku, 50 g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek

Oloupanou cibuli i česnek nakrájíme a orestujeme na másle. Pak přidáme pokrájený čerstvý špenát (může být i listový zmrazený) a vše promícháme. Uvařené brambory pokrájíme na měsíčky, smícháme se špenátem, okořeníme a osolíme. Ještě zakápneme smetanou, v níž jsme rozšlehali vejce, a posypeme strouhaným sýrem. Bramborovo-špenátovou směsí naplníme zapékací misku, již vložíme na patnáct minut do trouby rozehřáté na 220 °C. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny. Místo parmezánu lze použít gorgonzolu nebo nivu.



RYBÍ FILET NA ŠPENÁTOVÉ GALETCE (4 PORCE)
450 g čerstvého (zmrazeného listového) špenátu, 400 g rybích filetů, 200 g brambor, 0,2 l smetany,
250 g cibule, 10 g česneku, 100 g másla, sůl, pepř, koření na ryby, citron

Polovinu cibule a všechen česnek oloupeme, pokrájíme a orestujeme na másle. Přidáme
listový špenát a lehce podusíme. Osolenou směs pak zakápneme smetanou a podusíme,
aby se odpařila tekutina. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme,
přestříkneme olejem a upečeme dozlatova. Rybí filety osolíme, okořeníme a opečeme na
másle. Zbytek cibule oloupeme, rozdělíme na kroužky a osmažíme. Špenátový podklad
(tzv. galetku) pokryjeme plátky upečených brambor, na které položíme orestovanou rybu.
Ozdobíme slámou z cibule a plátkem citronu.



Pel-mel
Špenát První záchytná protialkoholní stanice na světě

Žádné komentáře

Přidat komentář