V kuchyni s Julií Child - Zapečené brambory se šunkou
Do svých dvaatřiceti let neuměla uvařit ani vejce natvrdo. Pak se zamilovala do svého muže a do města Paříž. Naučila nejdřív vařit sebe a potom miliony lidí. Dnes není Američana, který by neznal její jméno, a za velkou louží patří její kuchařka v každé domácnosti k rodinnému stříbru. V tomto novém seriálu vám představíme její nejlepší recepty.
Zapečené brambory se šunkou
4 porce, příprava 20 minut, pečení 40 minut
Budete potřebovat:
- ½ hrnku najemno nasekané cibule
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce másla
- ½ hrnku na kostičky nakrájené uvařené šunky
- 4 vejce
- 1 utřený stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky nebo pažitky
- 2/3 hrnku nastrouhaného sýra švýcarského typu
- 4 polévkové lžíce smetany ke šlehání
- ¼ čajové lžičky soli
- 3 středně velké brambory
- špetku pepře
- další 2 a ½ polévkové lžíce másla
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Na pánvičku dáme první díl másla, nasekanou cibulku a olivový olej a chvilku na mírném ohni restujeme. Cibulka by měla změknout a zesklovatět, ale nesmí zhnědnout.
- Přidáme pod pánvičkou na teplotě, přimícháme k cibulce šunku a necháme smažit zhruba dvě minuty.
- V misce připravíme směs z rozšlehaných vajec, česneku, bylinek, sýra, smetany a soli a pepře. Poté vmícháme k šunce a cibulce.
- Omyté a oloupané brambory nahrubo nastrouháme a vymačkáme z nich nashromážděnou vodu. Trochu osolíme a opepříme.
- V zapékací misce rozpustíme druhou dávku másla a v momentě, kdy se začne tvořit pěna, přidáme brambory, zalijeme směsí z vajec, šunky, smetany a sýra a na vrch přidáme ještě několik kousků másla ve velikosti lískových oříšků.
Pečeme v horní třetině trouby 30–40 minut, dokud se nevytvoří zlatá kůrčička. Servírujeme teplé, nejlépe se salátem z rukoly, pokapaným směsí z octa balsamico a trochou medu. Bon appétit!
Archiv, časopis Krásná 2010, Fotografie: Unsplash