Recepty Jana Basovníčka pro odlehčený den
Kuchař Jan Basovníček vám připravil recepty na dvě odlehčená jídla: salát s marinovaným kuřecím masem a thajské kuřecí Pad Thai.
Salát s marinovaným kuřecím masem (5 porcí)
- 150 g hlávkového salátu,
- 150 g salátu Lolo Biondo,
- 125 g mrkve,
- 100 g pórku,
- 125 g bílé cibule,
- 100 g červené cibule,
- 250 g červených i žlutých cherry rajčátek,
- 150 g sójových klíčků,
- 400 g vařeného kuřecího masa (rozklepaného),
- 20 g sójové omáčky,
- 5 g cukru krupice,
- 10 g olivového oleje
Uvařené kuřecí maso naklepeme a nakrájíme na jemné nudličky, bílou cibuli na tenká kolečka, která rozpůlíme. Obě suroviny promícháme, přidáme olivový olej, cukr a sójovou omáčku. Vše promačkáme, aby se jednotlivé součásti dobře spojily, a necháme chvíli odležet. Ostatní zeleninu pokrájíme nadrobno, promícháme s kousky salátu a na takto připravenou směs navršíme marinované kuřecí maso. Salát pak ještě doladíme tence nakrájenou červenou cibulkou.
Thajské rýžové nudle Phad thai (5 porcí)
- 500 g kuřecího masa,
- 100 g sekaných arašídů,
- 20 g hroznového cukru,
- 100 g jarní cibulky,
- 150 g tofu,
- 100 g sójových klíčků,
- 75 g kvašené kapusty,
- 5 vajec,
- 5 g sójové omáčky,
- 5 g tamarinové šťávy (z tamarinových bobů),
- 15 g rostlinného oleje,
- 750 g širokých rýžových nudlí,
- 100 g malých červených chilli papriček (lze vynechat),
- 5 g rybí omáčky
Rýžové nudle na 15 minut namočíme. Kuřecí maso pokrájíme a orestujeme na menším množství oleje. Přidáme kolečka jarní cibulky, sójové klíčky, tofu, posekané arašídy a třtinový cukr. Opět krátce orestujeme. Doplníme ještě kvašenou kapustu a namočené rýžové nudle. Vše restujeme, dokud nudle nezměknou, a pak shrneme stranou. V uvolněné části pánve umícháme vejce a poté je postupně zapracujeme do celé směsi, již dochutíme tamarinovou a citrónovou šťávou i sójovou a rybí omáčkou. Podáváme s citrónem a extra pálivými chilli papričkami. Nudle se dají připravovat v nejrůznějších obměnách, například s krevetami.
Archiv, časopis Krásná 2007