Úvod Magazín Recepty Jana Basovníčka pro odlehčený den

Recepty Jana Basovníčka pro odlehčený den

Kuchař Jan Basovníček vám připravil recepty na dvě odlehčená jídla: salát s marinovaným kuřecím masem a thajské kuřecí Pad Thai.

Salát s marinovaným kuřecím masem (5 porcí)

  • 150 g hlávkového salátu,
  • 150 g salátu Lolo Biondo,
  • 125 g mrkve,
  • 100 g pórku,
  • 125 g bílé cibule,
  • 100 g červené cibule,
  • 250 g červených i žlutých cherry rajčátek,
  • 150 g sójových klíčků,
  • 400 g vařeného kuřecího masa (rozklepaného),
  • 20 g sójové omáčky,
  • 5 g cukru krupice,
  • 10 g olivového oleje

Uvařené kuřecí maso naklepeme a nakrájíme na jemné nudličky, bílou cibuli na tenká kolečka, která rozpůlíme. Obě suroviny promícháme, přidáme olivový olej, cukr a sójovou omáčku. Vše promačkáme, aby se jednotlivé součásti dobře spojily, a necháme chvíli odležet. Ostatní zeleninu pokrájíme nadrobno, promícháme s kousky salátu a na takto připravenou směs navršíme marinované kuřecí maso. Salát pak ještě doladíme tence nakrájenou červenou cibulkou.

Thajské rýžové nudle Phad thai (5 porcí)

  • 500 g kuřecího masa,
  • 100 g sekaných arašídů,
  • 20 g hroznového cukru,
  • 100 g jarní cibulky,
  • 150 g tofu,
  • 100 g sójových klíčků,
  • 75 g kvašené kapusty,
  • 5 vajec,
  • 5 g sójové omáčky,
  • 5 g tamarinové šťávy (z tamarinových bobů),
  • 15 g rostlinného oleje,
  • 750 g širokých rýžových nudlí,
  • 100 g malých červených chilli papriček (lze vynechat),
  • 5 g rybí omáčky

Rýžové nudle na 15 minut namočíme. Kuřecí maso pokrájíme a orestujeme na menším množství oleje. Přidáme kolečka jarní cibulky, sójové klíčky, tofu, posekané arašídy a třtinový cukr. Opět krátce orestujeme. Doplníme ještě kvašenou kapustu a namočené rýžové nudle. Vše restujeme, dokud nudle nezměknou, a pak shrneme stranou. V uvolněné části pánve umícháme vejce a poté je postupně zapracujeme do celé směsi, již dochutíme tamarinovou a citrónovou šťávou i sójovou a rybí omáčkou. Podáváme s citrónem a extra pálivými chilli papričkami. Nudle se dají připravovat v nejrůznějších obměnách, například s krevetami.

Archiv, časopis Krásná 2007

Pel-mel
Jak překonat strach z létání Torquato Tasso: Láska je touha po kráse! (2. díl)